Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei se pronunţă împotriva unei Europe cu mai multe viteze

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a atras marţi atenţia asupra conceptului unei Europe cu mai multe viteze care riscă, în opinia lui, să conducă la "noi brexit-uri" şi dezintegrarea UE, relatează AFP. Ideea unei Europe "în mai multe formate" şi promovată de o "avangardă" de ţări care doresc "să meargă mai departe" în convergenţa economiilor şi politicilor lor este ferm susţinută de şeful statului francez, Emmanuel Macron, căruia i s-au alăturat recent premierul belgian, Charles Michel, şi cel luxemburghez, Xavier Bettel, conform Agerpres.

Dacă Uniunea Europeană (UE) "începe să se împartă oficial în uniuni cu mai multe viteze, cu ţări având posibilităţi mai mari de dezvoltare, de decizie care vor putea hotărî oficial soarta celorlalte, îşi va pierde din atractivitate", a declarat Andrzej Duda în cursul unui forum economic organizat la Krynica, în sudul Poloniei. Dacă UE încetează să mai fie atrăgătoare pentru ţările "excluse din primul cerc al deciziilor", aceasta va marca "începutul sfârşitului său" şi va conduce "la numeroase brexit-uri succesive", a subliniat preşedintele polonez, potrivit textului oficial al discursului, publicat de serviciul său de presă.

În acelaşi timp, Andrzej Duda şi-a exprimat satisfacţia pentru apartenenţa la UE. "Merită să faci parte din Uniunea Europeană", a mai afirmat el, în prezenţa în special al omologului său georgian, Ghiorghi Margvelaşvili, şi s-a pronunţat pentru deschiderea UE la aderarea unor noi state. Într-un discurs recent în faţa ambasadorilor francezi la Paris, Emmanuel Macron s-a întrebat retoric dacă "dorim să asistăm la dezintegrarea Europei şi, după discuţiile despre Brexit care vor fi inevitabil îndelungate, să discutăm plecarea cutărui sau cutărui alt stat membru, sau dorim să fim generaţia care va aşeza Europa pe baze noi?".

El a arătat că "zona euro, în ultimii cinci ani, inclusiv în partea cea mai rea a crizei, când era în joc propria sa supravieţuire, nu îndrăznea să se reunească în formatul zona euro", pe motiv că "s-ar fi supărat Marea Britanie şi Polonia". "Iată unde suntem azi, oare ne-au mulţumit?", a adăugat preşedintele Franţei. Puţin după aceea, şeful guvernului belgian şi-a exprimat convingerea că a venit vremea "să dăm o direcţie, o orientare" Uniunii Europene şi că astfel va fi posibil "să facem din nou încântător visul european".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.