Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan vrea un summit Turcia-UE până la sfârşitul lunii iunie

Twitter
erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat dorinţa organizării unui summit Turcia-Uniunea Europeană în prima jumătate a anului în cadrul unei conferinţe video cu cancelarul german Angela Merkel desfăşurată luni, transmite AFP preluat de agerpres.

"Preşedintele Erdogan a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE înaintea încheierii preşedinţiei portugheze", potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei turce.

Preşedinţia Consiliului UE deţinută în prezent de Portugalia, ţară pe care Ankara o consideră "prietenă", se încheie la sfârşitul lunii iunie.

În ultimul an, relaţiile dintre UE şi Turcia au fost tensionate. În luna decembrie, liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.

La mijlocul lunii ianuarie preşedintele turc a comunicat dorinţa unei normalizări a relaţiilor, dar liderii europeni au cerut regimului de la Ankara "gesturi credibile" şi "eforturi durabile" pentru a se putea pronunţa pe acest subiect în cadrul unui summit programat pentru 25-26 martie.

În dialogul virtual de luni, şeful statului turc a comunicat cancelarului german "determinarea" de a menţine un spirit "pozitiv" în relaţiile cu UE.

La rândul său, Angela Merkel a salutat "semnale pozitive recente şi evenimente (recente) în Mediterana de Est", potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul şefei executivului german.

Cu toate acestea, normalizarea relaţiilor cu UE dorită de Ankara se anunţă dificilă într-un moment în care o mişcare de protest studenţească sever reprimată agită Turcia.

UE a cerut joi eliberarea imediată a studenţilor arestaţi şi a declarat că este "serios îngrijorată" de represiune şi de deteriorarea statului de drept în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.