Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele RENUNŢĂ la al doilea mandat

MercoPress
Horacio Cartes

Preşedintele Paraguayului, Horacio Cartes, a anunţat luni că abandonează controversatul său proiect vizând să îi permită realegerea pentru al doilea mandat, care a declanşat violente manifestaţii la sfârşitul lui martie, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, preşedintele conservator a dat asigurări că "în niciun caz" nu va candida din nou la alegerile din aprilie 2018, în timp ce reforma constituţională, aprobată în primă lectură de Senat, a declanşat manifestaţii de protest soldate cu un mort şi sute de răniţi.

Citește și: STUDIU Creierul ajunge la maturitate chiar când ne luăm buletinul

Ulterior, a fost lansat un dialog politic între diferitele partide, sub egida Bisericii Catolice, abandonat însă repede de opoziţie.

Decizia lui Cartes de a renunţa la acest proiect a intervenit în contextul în care marţi urma să ajungă în Paraguay un emisar al preşedintele american, Donald Trump, iar joi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, pentru a relansa dialogul politic.

În spiritul Constituţiei din 1992, mandatul unic de cinci ani este un antidot împotriva autoritarismului şi a tentaţiei de a se crampona de putere, într-o ţară marcată de 35 de ani dictatură ai generalului Alfredo Stroessner, din 1954 până în 1989.

Textul autorizând mai mult de un mandat prezidenţial, susţinut de Cartes, dar şi de Fernando Lugo, fost episcop şi preşedinte de stânga între 2008 şi 2012, a fost aprobat în primă lectură de Senat la 31 martie, antrenând proteste violente.

Citește și: Te doare capul – Cu mascatii peste Balena Albastra

În cursul serii respective, imagini ale parlamentului în flăcări, asediat de manifestanţi, au făcut înconjurul lumii. Un militant al Partidului Liberal, principala formaţiune de opoziţie, a fost ucis de un poliţist, iar trei parlamentari răniţi de gloanţe de cauciuc.

Pe conturile sale de Twitter şi Facebook, Horacio Cartes a explicat că l-a informat pe arhiepiscopul de Asuncion, monseniorul Edmundo Valenzuela, despre decizia sa de a nu se prezenta la alegerile din 2018.

"Sper că acest gest de renunţare va servi pentru a aprofunda dialogul în vederea consolidării instituţionale a republicii, în armonie şi convivialitate între paraguayeni", a dat asigurări Cartes, un bogat om de afaceri care a intrat în politică abia în 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.