Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, renunţă la sprijinul socialiştilor la următoarele alegeri

wikipedia.org
igor dodon

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat luni că nu va mai candida pe listele socialiştilor la alegerile parlamentare preconizate să aibă loc la 24 februarie, informează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

Cu toate acestea, Dodon a declarat că va susţine Partidul Socialiştilor în campania electorală, motivând că acest partid - al cărui lider a fost - l-a susţinut pentru funcţia de şef al statului în 2016.

"Poporul mi-a încredinţat mandatul" de preşedinte al republicii, a afirmat Igor Dodon, adăugând că "nu se poate îndepărta şi degreva de funcţie" pentru a candida şi pentru un mandat de deputat.

Deşi a încercat să susţină că astfel îşi arată respectul faţă de cei 800.000 de alegători care l-au votat pentru funcţia de preşedinte în 2016, Igor Dodon a adăugat că "va sprijini moral şi politic" Partidul Socialiştilor, notează portalul menţionat.

El a declarat că la alegerile parlamentare "există o şansă reală de a-i schimba" pe politicienii care au fost la guvernare în Republica Moldova în ultimii ani.

Igor Dodon declarase anterior ca ar putea candida la legislative pe lista socialiştilor, dar preşedintele parlamentului, Andrian Candu, din partea Partidului Democrat (PD, la guvernare), i-a sugerat să nu candideze, întrucât va încălca legislaţia în vigoare.

Referitor la decizia preşedintelui moldovean, care a cochetat până acum cu candidatura sa la parlamentare, analistul Anatol Ţăranu a declarat pentru Deschide.md:"În conformitate cu legea şi cu bunul simţ, ar trebui să fie un preşedinte al tuturor".

De aceeaşi părere este şi analistul Nicolae Negru:"Preşedintele ar trebui să fie neutru, nu ar trebui să se implice în campania electorală". În plus, consideră el, "nu exista certitudinea că dacă decidea să participe la alegeri pe lista socialiştilor, Comisia Electorală Centrală ar fi înregistrat această listă". " Se putea ajunge în justiţie şi la Curtea Constituţională, iar acesta de asemenea poate fi un motiv pentru care nu şi-a anunţat participarea. Chiar şi alianţa aflată la guvernare susţinea că nu-i va permite preşedintelui să participe la alegerile' parlamentare în calitate de competitor, adaugă Nicolae Negru.

Reprezentanţii partidelor de opoziţie au lăsat să se înţeleagă că anunţul făcut de Dodon favorizează oricum Partidul Socialiştilor.

În acelaşi timp, oficiali ai PD au declarat că neparticiparea directă a preşedintelui în competiţia electorală ţine de tactica şi de strategia socialiştilor în cadrul acestor alegeri, conform portalului citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.