Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Republicii Moldova a cerut Parlamentului să modifice termenul-limită pentru stabilirea datei alegerilor

Parlamentul Republicii Moldova
Maia Sandu parlament

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a cerut Parlamentului să modifice prevederile Codului Electoral care se referă la termenul stabilirii datei alegerilor, relatează stiripesurse.md

"Pentru predictibilitatea procesului electoral, organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente, data votării trebuie stabilită nu mai devreme de 90 de zile înainte de ziua alegerilor" - se arată într-o scrisoare care a fost publicată pe site-ul legislativului.

Președintele a informat despre refuzul de a aproba modificările adoptate de legiuitori în decembrie 2023 și a trimis legea spre revizuire. În formularea care a fost aprobată de parlamentari se precizează că alegerile sunt convocate "nu mai târziu cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor".

Președintele cere clarificări

Maia Sandu a cerut de asemenea să se clarifice în cod și momentul alegerilor în cazul în care funcția de președinte devine vacantă. Anterior deputații au aprobat o perioadă de 60 de zile.

Sandu a atras atenția asupra prevederii Constituției potrivit căreia alegerile trebuie să aibă loc în termen de două luni.

Amintim că deputații au introdus amendamente care permit combinarea alegerilor cu referendumuri. Acest lucru a fost făcut la sugestia Maiei Sandu, care a anunțat și ea planuri de a fi realeasă pentru un al doilea mandat în toamna lui 2024 și a propus organizarea în ziua alegerilor şi a unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.