Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, îngrijorat de o posibilă înăsprire a condițiilor financiare

The Times
Jerome Powell

Randamentele obligaţiunilor americane pe termen lung au continuat să crească, deşi Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a declarat că monitorizează expansiunea lor, transmit Reuters, Bloomberg şi site-ul lse.co.uk, potrivit AGERPRES.

La un eveniment găzduit de publicaţia Wall Street Journal, Powell a afirmat că ar fi îngrijorat în cazul în care condiţiile financiare s-ar înăspri ca rezultat al creşterii randamentelor bondurilor.

De asemenea, şeful Fed a repetat angajamentul de a menţine creditarea relaxată până când americanii revin la muncă, ceea ce i-a supărat pe investitori, care nu cred că-şi va putea menţine această promisiune după ce pandemia va trece şi economia îşi revine semnificativ.

Pe fondul campaniei de vaccinare şi al măsurilor fiscale adoptate de autorităţi, "există motive bune să credem că vom face în curând progrese spre obiectivul Fed privind un nivel ridicat al angajării şi o rată a inflaţiei de 2%", a declarat Powel.

Acesta a adăugat: Chiar dacă preţurile cresc în primăvară, aşa cum am anticipat, "mă aştept să avem răbdare" şi nu vom schimba politica monetară, care trebuie să rămână relaxată până când economia s-a redresat semnificativ".

Citește și: Meghan Markle declară război Familiei Regale Britanice: ce acuzații grave aduce în interviul cu Oprah Winfrey

"Nu vrem să vedem o înăsprire persistentă a condiţiilor financiare, acesta este într-adevăr testul"; până acum contextul mai amplu a rămas viabil, a apreciat şeful Fed.

Acesta nu se aşteaptă ca piaţa forţei de muncă din SUA să revină la un nivel maxim al angajării în acest an.

Rata şomajului a coborât în SUA la 6,3% în ianuarie, de la 6,7% în decembrie, în principal deoarece mulţi oameni care şi-au pierdut slujbele au renunţat să-şi mai caute una.

Peste două săptămâni va avea loc şedinţa de politică monetară a Fed, într-un moment în care creşte optimismul că în 2022 riscurile provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) se diminuează şi economia va înregistra o creştere solidă. Analiştii se aşteaptă ca FOMC - Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise - să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%.

Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare, ceea ce "atenuează semnificativ condiţiile financiare şi furnizează sprijin substanţial economiei", a declarat luna trecută preşedintele Fed, Jerome Powell. Acesta a apreciat că redresarea economiei americane rămâne "inegală şi departe de a fi completă" şi va mai dura "o anumită perioadă de timp" înainte ca Rezerva Federală a SUA să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta ţara să-şi revină.

Rezerva Federală a SUA s-a angajat să folosească şi alte instrumente şi programe pentru a accelera redresarea pieţei forţei de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.