Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Rivlin va desemna până pe 7 aprilie premierul însărcinat cu formarea noului guvern

Reuven Rivlin

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a declarat luni că va desemna un candidat până pe 7 aprilie pentru a forma următorul guvern, după cel mai recente alegeri parlamentare, informează AFP.

Preşedintele "va organiza o serie de consultări cu toate partidele luni, 5 aprilie", potrivit unui comunicat, care adaugă că "sarcina de a forma un guvern va fi încredinţată unuia dintre candidaţi până miercuri".

După alegerile legislative de săptămâna trecută, partidul Likud (dreapta) al prim-ministrului Benjamin Netanyahu s-a clasat pe primul loc, obţinând 30 din cele 120 de locuri din parlament, urmat de formaţiunea Yesh Atid ("Există un viitor") al rivalului său, centristul Yair Lapid, cu 17 mandate.

Pentru a-şi prelungi cei 12 ani consecutivi la putere, premierul Netanyahu are nevoie de sprijinul a cel puţin 61 de parlamentari, în timp ce 57 de parlamentari încearcă să îl demită pe prim-ministrul vizat de acuzaţii de corupţie.

Printre criticii liderului Likud se numără fostul şef al armatei, Benny Gantz, principalul rival al premierului Netanyahu în cele trei alegeri anterioare înainte de a se alătura guvernului său de uniune. Gantz, al cărui partid Albastru-Alb a câştigat doar opt locuri, a făcut apel la celelalte personaje politice din "tabăra schimbării" să se unească pentru a crea "un guvern onest şi pentru a pune capăt epocii Netanyahu".

În mod surprinzător, alegerile au permis intrarea în parlament a micului partid islamist Raam, al cărui sprijin ar putea fi crucial în formarea unui guvern.

Preşedintele Raam, Mansur Abbas, a declarat pentru AFP săptămâna trecută că nu a luat încă o decizie. "Interesele comunităţii noastre arabe vor fi parametrii deciziei finale", a spus el.

De asemenea, nici liderul Yamina (dreapta radicală), Naftali Bennet, nu a anunţat pe cine va susţine.

Candidatul responsabil cu formarea executivului va avea la dispoziţie 28 de zile pentru a forma o coaliţie.

Preşedintele poate prelungi acest termen cu 14 zile înainte de a numi un nou candidat pentru formarea coaliţiei sau de a decide că nimeni nu poate forma un guvern.

Strângerea de probe în procesul intentat premierului Netanyahu, acuzat de luare de mită, fraudă şi abuz de încredere în trei cazuri, este programată să înceapă luni.

La putere din 2009, Benjamin Netanyahu este singurul şef de guvern din istoria Israelului urmărit penal pentru corupţie. Premierul a negat însă toate acuzaţiile ce i-au fost aduse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.