Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic: S-a ajuns la un acord pentru a continua dialogul între Belgrad şi Pristina până la sfârşitul lui iulie

Aleksandar Vucic, Facebook.com
Aleksandar Vucic

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi, după o nouă rundă de negocieri Belgrad-Pristina care a avut loc la Bruxelles sub egida UE, că s-a ajuns la un acord pentru a continua dialogul până la sfârşitul lui iulie, informează Tanjug.

"S-a ajuns la un acord pentru a continua dialogul până la sfârşitul lui iulie şi eu sper că acesta este un lucru important ce va putea garanta menţinerea păcii şi a stabilităţii", a spus Vucic.

Vucic a acuzat pe de altă parte Pristina că duce lipsă de responsabilitate şi de simţ al realităţii şi că nu doreşte să respecte acordurile pe care le-au semnat albanezii kosovari şi să discute despre o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe, scrie Agerpres.ro.

(Membrii delegaţiei de la Pristina) "au cerut să audă, urgent şi imediat, că noi vom recunoaşte independenţa Kosovo. Faptul că sârbii vor să participe la liturghii în propriile lor biserici este ceva la care ei se referă ca fiind incidente şi provocări", a spus Aleksandar Vucic.

El a mai spus că va discuta cu sârbii din Kosovo-Metohia în următoarele zile, adăugând că este "foarte speriat" după ce a văzut "câtă iresponsabilitate va trebui Belgradul să înfrunte în viitor".

"Suntem gata să acceptăm orice zi sau dată pentru reluarea discuţiilor - aceasta este foarte important şi pentru noi nu există nimic mai important decât să asigurăm siguranţa şi securitatea locuitorilor din Kosovo-Metohia şi să respectăm tot ce a fost semnat", a declarat Vucic.

Potrivit preşedintelui sârb, înainte de întâlnirea din iulie cu delegaţia Pristinei, echipe tehnice vor discuta problema persoanelor dispărute.

Reprezentantul european Miroslav Lajcak a anunţat la rândul său că cele două delegaţii au acceptat să-şi continue discuţiile, notând că reuniunea "nu a fost uşoară, dar e important că a avut loc" şi că a fost prima întâlnire cu Albin Kurti ca nou şef al executivului din Kosovo.

"Cei doi lideri au avut un schimb foarte deschis şi franc cu privire la ce se aşteaptă fiecare de la acest dialog, iar procesul va continua", a rezumat Lajcak, potrivit AFP.

La rândul său, noul premier kosovar a deplâns în declaraţii pentru media din Kosovo respingerea propunerilor sale de către liderul sârb, adăugând că din partea delegaţiei kosovare "reuniunea a fost constructivă".

Reuniunea a fost "foarte dură", a confirmat pentru AFP unul dintre participanţi, menţionând că totuşi faptul că cele două părţi au acceptat să continue procesul este în sine un lucru pozitiv.

Relaţiile dintre cei doi vecini din Balcani rămân complicate, la peste 20 de ani de la separarea lor prin război. Cea mai recentă discuţie între liderii celor două ţări datează din iulie 2020.

Belgradul refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii, proclamată în 2008, la aproape 10 ani după conflictul care s-a terminat când bombardamentele NATO au constrâns forţele sârbe să se retragă.

Acordul semnat în 2013 prevederea crearea unei asociaţii de 10 municipalităţi unde sârbii sunt majoritari în Kosovo. Însă el a rămas blocat pentru că Belgradul şi Pristina nu s-au înţeles asupra competenţelor lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.