Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Senatului a explicat de ce a fost aleasă varianta unei propuneri legislative pentru modificarea Codului de procedură penală

anca dragu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat că varianta unei propuneri legislative pentru modificarea Codului de procedură penală care să fie în acord cu decizia CCR referitoare la motivarea hotărârilor instanţelor la data pronunţării a fost aleasă în locul unui proiect al Ministerului Justiţiei pentru a da un semnal că actul normativ este asumat în coaliţia de guvernare, relatează Agerpres.

"Putea veni, desigur, un proiect de la Ministerul Justiţiei. Am lucrat (n.r. - la propunerea legislativă) cu colegii de la Ministerul Justiţiei. Am dorit să dăm un mesaj în coaliţie că este un proiect asumat de coaliţie", a afirmat, joi, Dragu, la Senat.

Întrebată de ce nu a fost aşteptată motivarea deciziei CCR, Dragu a răspuns: "Ştim care e problema în această speţă şi vrem să fim pregătiţi. Pentru că motivarea va apărea în câteva zile, probabil. Conform legii, avem o perioadă de timp relativ scurtă la dispoziţie pentru a o pune în aplicare şi vrem, într-adevăr, să nu blocăm instanţele şi să acordăm aceste drepturi persoanelor care vor primi decizii ale instanţelor. Trebuie să fim echilibraţi aici între a încărca sistemul de justiţie şi a observa şi de a respecta drepturile inculpaţilor, care sunt subiectele acestor decizii. Deci trebuie să fim foarte echilibraţi între a nu afecta drepturile nimănui".

Dragu a menţionat că pentru propunerea legislativă pe care a semnat-o alături de Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL), care se află joi în dezbaterea Comisiei juridice, a sosit deja avizul de la Consiliul Legislativ.

"Deci oamenii din sistemul de justiţie şi parlamentarii sunt conştienţi de probleme şi de aceea vrem să ne mişcăm cât mai repede", a adăugat Dragu.

Citește și: Victor Ponta: 'Din acest motiv mi-au fabricat dosare penale. Acum mor în fiecare zi, în spitale, mai mulți oameni decât atunci într-un club privat'

Curtea Constituţională a României a constatat, pe 7 aprilie, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.