Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Serbiei: Șapte țări au retras recunoașterea independenței Kosovo

Agerpres - Reuters
Aleksandar Vucic

Șapte țări și-au retras recunoașterea independenței Kosovo, pe fondul unui impas privind regulile de frontieră cu această țară balcanică, a afirmat președintele Serbiei, fără a numi aceste țări.

În cadrul unei conferințe de presă în capitala Belgrad, Aleksandar Vucic a declarat că reprezentanții Pristinei au lucrat activ pentru a se asigura că unele țări mari din Africa și Asia recunosc independența Kosovo.

"Nici Belgradul nu a stat cu mâinile în sân, astfel că acum numărul țărilor care și-au retras recunoașterea a crescut de la patru la șapte", a declarat Vucic.

El a comentat, de asemenea, recentele declarații ale trimisului special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, care, într-un interviu acordat presei locale, a declarat: "Nu am avut timp să discutăm despre acest subiect: Cred că trebuie să uităm narațiunea conform căreia Kosovo este Serbia și să trecem la cea conform căreia Kosovo și Serbia sunt, de fapt, Europa."

Liderul sârb a sfidat remarcile sale, spunând: "Nu este vorba de o chestiune care să fie o chestiune de securitate: În calitate de președinte, nu pot și nici nu vreau să uit că Kosovo este Serbia. Dar vorbim despre un om care reprezintă politica americană. La ce vă așteptați de la el? Este ceva nou? Ei bine, asta este ceea ce ei (din SUA) ne spun de 23 de ani."

În luna mai, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a declarat că patru țări și-au retras recunoașterea independenței Kosovo. Numele țărilor, a spus el, vor fi anunțate atunci când va fi necesar.

La începutul acestei luni, Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti au participat la discuții prezidate de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, cu scopul de a dezamorsa tensiunile legate de planurile kosovare de a face obligatoriu ca toți locuitorii din Kosovo, inclusiv sârbii care trăiesc în nord, să aibă o carte de identitate și o plăcuță de înmatriculare kosovare. Punerea în aplicare a noii politici a fost amânată până joia viitoare.

În luna mai, Kosovo a depus o cerere de aderare oficială la Consiliul Europei, o organizație internațională formată din 46 de state membre care are ca scop promovarea democrației și protejarea drepturilor omului și a statului de drept în Europa.

Cu toate acestea, Vucic a acuzat Pristina că, prin acest pas, a încălcat Tratatul de la Washington, Tratatul de la Bruxelles și Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele sârb a declarat că în spatele acestei solicitări se află marile țări occidentale și că Belgradul va face tot posibilul pentru a răspunde politic la aceasta.

Excluderea Rusiei din organizație după războiul său împotriva Ucrainei a sporit perspectivele Kosovo de a solicita aderarea la consiliu.

Sprijinul a două treimi din statele membre ale organizației va permite țării din Balcanii de Vest să devină membru.

Kosovo, locuit predominant de albanezi, s-a desprins de Serbia în 1999 și și-a declarat independența în 2008. Serbia nu a recunoscut-o și continuă să revendice teritoriul. Kosovo urmărește, de asemenea, să devină membru cu drepturi depline al UE.

Serbia, Rusia și China, dar și România sau Spania se numără printre țările care nu au recunoscut încă independența Kosovo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.