Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Serbiei lansează acuzații la adresa Kosovo și a puterilor occidentale

brightspotcdn.com
Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a respins posibilitatea de a discuta cu premierul kosovar Albin Kurti până când sârbii din nordul Kosovo nu vor fi eliberați din arest, conform RTS, scrie Rador.

Vucic a adăugat că este necesar ca Pristina să retragă decizia de interzicere a importurilor din Serbia și ca primarii albanezi să nu lucreze în sediile autorităților locale din cele patru localități din nordul Kosovo.

„Abia când toate acestea vor fi rezolvate, discuțiile vor avea sens”, a declarat Vucic, adăugând că a discutat cu reprezentanții sârbilor din nordul Kosovo și ei doresc menținerea păcii, dar nu depinde de ei.

Liderul sârb a spus că tot ceea ce se va face va fi în conformitate cu dreptul internațional, dar nu precizat despre ce este vorba.

„Îi avertizez pe toți cei care nu doresc pacea, dar vor ca sârbii să fie izgoniți în liniște din nordul Kosovo, că nu se va întâmpla”, a continuat Vucic, acuzând poliția kosovară de arestări și hărțuiri fără motiv, iar pe premierul Kosovo că a provocat escaladarea situației.

„Consider că este inutil să discut cu un om (Albin Kurti) care niciodată nu a dorit să discute și nici nu am intenția să discut atât timp cât sunt arestați sârbi nevinovați sau cât este în vigoare decizia de interzicere a importurilor din Serbia”, a declarat Vucic.

Relația cu Occidentul

El a precizat că "puterile occidentale" se conduc după "politica faptului împlinit" și le-a acuzat că permit maltratarea și arestarea sârbilor kosovari.

"Indiferent ce am făcut, oricât de fin și constructiv am acționat, oricât ne-am străduit să găsim soluții, totul a fost în zadar. Mereu ne vor spune că nu pot opri acțiunile nebunești ale Kosovo" , a declarat Vucic, adăugând că pentru Occident Carta ONU există pentru Ucraina, dar nu există când este vorba de Serbia.

„Oricând ne-am străduit să fim un partener serios și responsabil al puterilor occidentale, chiar dacă ne aflăm pe calea europeană... niciodată nu ne-au considerat așa dacă nu le-am îndeplinit necondiționat fiecare solicitare”, a subliniat Vucic, adăugând că în ultimele luni sârbii kosovari au fost cei atacați și arestați, nu albanezii kosovari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.