Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele sud-coreean se teme de o 'criză', în condițiile în care Phenianul testează rachete cu rază lungă de acţiune

Moon Jae-In

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a avertizat, joi, într-un interviu pentru agenţiile de presă străine, că peninsula s-ar putea îndrepta către o „stare de criză” dacă Phenianul pune în practică ameninţările sale de reluare a testelor cu rachete cu rază lungă de acţiune, informează AFP.

„Dacă seria de teste cu rachete din Coreea de Nord ajunge până acolo încât să încalce moratoriul privind testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, peninsula coreeană ar putea ajunge într-o stare de criză ca cea pe care am cunoscut-o acum cinci ani”, a explicat Moon Jae-in, în interviul scris agenţiilor de presă internaţionale.

Phenianul a efectuat în ianuarie o serie inedită de şapte teste de armament, inclusiv cea mai puternică rachetă din 2017, când liderul Kim Jong Un l-a provocat pe preşedintele american de atunci Donald Trump, conform news.ro.

Negocierile care au urmat între cei doi lideri au eşuat în 2019, într-o manieră „foarte regretabilă”, explică Moon, care apreciază că cele două părţi ar fi trebuit să caute o abordare mai graduală pentru a ajunge la un acord mai puţin ambiţios.

„Ar fi fost de preferat să concluzioneze un „mare acord”. Dacă a fost prea dificil, totuşi, cred că ar fi trebuit să se caute o „mică înţelegere” pentru o abordare pas cu pas”, a explicat şeful statului, care asigură că o „comunicare necesară” între el şi Kim Jong Un nu a fost totuşi întreruptă.

După eşecul negocierilor, Phenianul a redublat eforturile în dezvoltarea arsenalului său, ajungând până acolo încât să ameninţe în ianuarie că va pune capăt moratoriului autoimpus asupra testelor nucleare şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Chiar dacă succesorul lui Trump, Joe Biden, adoptă o diplomaţie mai moderată către Coreea de Nord, Moon se aşteaptă ca un nou summit între liderul american şi omologul său nord-coreean să aibă loc „într-o zi”.

„Este vorba doar de o chestiune de timp”, a spus el.

Moon, care a avut discuţii în timpul preşedinţiei sale de cinci ani, urmează să cedeze funcţia în mai, deoarece constituţia îi interzice să candideze pentru un al doilea mandat. Succesorul său va fi ales pe 9 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.