Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, anunţă că Rusia va consolida capacităţile militare ale ţării sale

savedarfur.org
sudan

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a anunţat joi implementarea unui program împreună cu Rusia pentru consolidarea capacităţilor militare ale Sudanului, au informat mass-media de stat, citate de AFP. Acest plan are ca obiectiv dezvoltarea armatei sudaneze pentru ca aceasta să poate face faţă oricărei ameninţări, a declarat şeful statului în faţa unui grup de ofiţeri şi soldaţi, în oraşul de coastă Port Sudan, conform Agerpres.

'Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări împotriva ţării noastre', a subliniat Bashir, citat de agenţia oficială de ştiri Suna, care nu a oferit detalii suplimentare despre cooperarea militară dintre Khartoum şi Moscova.

Aceste afirmaţii intervin în contextul în care preşedintele sudanez ceruse omologului său rus Vladimir Putin, cu ocazia vizitei efectuate la Moscova în noiembrie, ca Rusia să 'apere' Sudanul de Statele Unite ale Americii, conform media de stat, citate de AFP.

Această declaraţie a luat prin surprindere atunci Washingtonul, mai ales că intervenea la câteva săptămâni după ce Statele Unite ridicaseră un embargo de 20 de ani împotriva Sudanului.

În cadrul acelei vizite, preşedintele sudanez a lansat un apel la cooperare între cele două ţări şi în sectorul nuclear, potrivit presei de stat din Sudan.

Mai mult, după cum informase AFP, Omar al-Bashir a anunţat că a discutat 'cu preşedintele rus, iar apoi cu ministrul apărării' (Serghei Şoigu) despre o eventuală creare a unei baze militare ruseşti la Marea Roşie.

Forţele aeriene sudaneze sunt echipate în principal cu avioane ruseşti, aceasta întrucât Rusia a fost în trecut principalul furnizor de echipament militar în Sudan.

Aflat la putere din 1989, Omar al-Bashir este vizat de două mandate de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru genocid, crime contra umanităţii şi crime de război în Darfur, provincie din vestul Sudanului aflată din 2003 în război civil. Dar el continuă să călătorească în afara ţării, fără să fie preocupat că aceste mandate ar putea fi puse în aplicare, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.