Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Taiwanului speră că, după moartea lui Liu Xiaobo, China va face reforme politice

Taiwan

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a afirmat joi că Taipeiul speră că Beijingul va face reforme politice după ce Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit joi de cancer, relatează agenţia Reuters. Tsai Ing-wen a făcut comentariul respectiv într-o postare pe pagina sa de Facebook.

China consideră Taiwanul democratic drept o provincie rebelă ce trebuie adusă sub controlul Beijingului, dacă va fi necesar prin forţă. Disidentul Liu Xiaobo, primul chinez care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace, în 2010, a murit joi de cancer în spital. În vârstă de 61 de ani, Liu Xiaobo, un simbol al luptei pentru democraţie în cea mai populată ţară din lume, era internat la Spitalul Universitar nr.1 din Shenyang (nord-estul Chinei), după ce a fost peste opt ani în detenţie.

Liu Xiaobo a fost arestat în decembrie 2008, apoi condamnat un an mai târziu pentru activităţi subversive la 11 ani de închisoare. Regimul comunist i-a reproşat că a participat la redactarea unui manifest, Carta 08, care militează în special pentru alegeri libere. Prestigioasa recompensă i-a fost acordată în mod simbolic, în absenţa sa, pe 10 decembrie la Oslo, scriitorul fiind reprezentant la ceremonie de un scaun gol.

Potrivit AFP, anunţul decesului lui Liu Xiaobo afectează imaginea Beijingului, scoţând în evidenţă tratamentul aplicat în cazul opozanţilor politici, în contextul în care se apropie cel de-al XIX-lea congres al Partidului Comunist, ce ar urma să-i acorde un nou mandat preşedintelui Xi Jinping la conducerea ţării. De la sosirea sa la putere, în 2012, represiunea politică este încă mare: după ce i-a reprimat pe apărătorii drepturilor omului, Beijingul a trecut la atacuri împotriva avocaţilor lor, interpelând zeci de jurişti şi militanţi, conform Agerpres.

Numele laureatului Premiului Nobel pentru Pace este tabu în presa oficială, cu excepţia presei de limba engleză, care îl califică drept ''criminal condamnat''. Liu Xiaobo este în general necunoscut marelui public din ţara sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.