Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Tsai Ing-wen se angajează 'să facă tot ceea ce trebuie' împotriva căderii Taiwanului pe mâna Chinei

Operation World
Taiwan

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen avertizează marţi, într-un editorial, cu privire la ”consecinţe catastrofale”, în cazul în care Insula Taiwan cade pe mâna Chinei şi se angajează ”să facă tot ceea ce trebuie” împotriva ameninţărilor, relatează AFP, citat de news.ro

Tsai Ing-wen lansează acest avertisment în contextul în care aproape 150 de avioane chineze au efectuat de la 1 octombrie - Ziua Naţională a Chnei - incursiuni în zone de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului - un număr record.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care consideră că trebuie ca insula să revină într-o bună zi în cadrul său, cu forţa dacă este necesar.

Beijingul şi-a sporit presiunile militare, diplomatice şi economice după instalarea la putere în 2016 a lui Tsai, care respinge ”princpiul unei singure Chine”.

Un eşec al apărării Taiwanului ar fi ”catastrofal” atât pentru insulă, cât şi pentru regiune, scrie Tsai într-un articol publicat în ediţia de marţi a revistei Foreign Affairs.

”Ei ar trebui să-şi amintească că, în cazul în care Taiwanul cade, consecinţele ar fi catastrofale pentru pace în regiune şi pentru sstemul alianţei democratice”, dă ea asgurări.

”Acesta ar fi semnalul că, în confruntarea mondială a valorilor, azi, autoritarismul se impune în faţa democraţiei”, subliniază ea.

Taiwanul doreşte o coexistenţă paşnică cu China, subliniază preşedinta, însă ”dacă democraţia sa şi modul său de viaţă sunt ameninţate, Taiwanul va face tot ceea ce trebuie pentru a se apăra”.

Guvernul de la Tapipei a îndemnat luni Beijingul să-şi oprească ”acţiunile provocatoare şi iresponsabile”, în urma incursiunii a 56 de avioane de vânătoare chineze - inclusiv bombardiere de tip H-6 cu o capacitate nucleară - în zona de apărare a insulei.

”În mjlocul intruziunilor aproape zilnice ale Armatei Populare de Eliberare, poziţia noastră cu privire la relaţiile între cele două maluri ale strâmtorii rămâne constantă. Taiwanul nu va ceda presiunilor”, insistă Tsai.

O zonă de identificare a apărării aeriene este un spaţiu aerian în care un stat doreşte să identifice şi localizeze aeronave, din motive de securitate naţională.

Aceste incursiuni ale aviaiei chineze în această zonă s-au multiplicat de doi ani. Beijingul intenţionează să facă astfel de demonstraţii de forţă în momente importante.

Aceasta este totodată o modalitate prin care China pune la încercare flota învechită de avioane de vânătoare a Taipeiului.

Anul trecut, 380 de avioane chineze au fost detectate în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, iar de la începutul acestui an au fost identificate peste 600.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.