Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Tunisiei, Kais Saied, întăreşte prerogativele prezidenţiale

Atalayar
Kais Saied președintele Tunisiei

Preşedintele tunisian, Kais Saied, a semnat miercuri mai multe dispoziţii excepţionale care consolidează puterea prezidenţială în detrimentul guvernului şi Parlamentului, pe care îl va înlocui de facto legiferând prin decrete, notează AFP.

Aceste dispoziţii, care tind să prezidenţializeze sistemul guvernamental hibrid prevăzut de Constituţia din 2014, au făcut obiectul unei serii de decrete publicate în Monitorul Oficial.

"Textele cu caracter legislativ vor fi promulgate sub formă de decrete semnate de preşedintele" ţării, precizează unul din articole.

Un alt articol menţionează că "preşedintele exercită puterea executivă cu ajutorul unui consiliu de miniştri prezidat de un şef al guvernului". "Preşedintele ţării prezidează consiliul de miniştri şi poate mandata şeful guvernului să îl înlocuiască", adaugă un alt articol.

În sistemul politic iniţial, cea mai mare parte a puterii executive se afla în mâinile guvernului, iar măsurile anunţate de Kais Saied înclină clar balanţa de partea preşedinţiei, potrivit Agerpres.ro.

La 25 iulie, Kais Saied l-a demis pe prim-ministru, a suspendat activităţile parlamentului şi, de asemenea, şi-a arogat puterea judiciară, pentru o lună reînnoibilă, înainte de a prelungi aceste măsuri, la 24 august, "până la noi ordine".

Numeroşi tunisieni l-au întâmpinat cu entuziasm, deoarece, exasperaţi de clasa lor politică, spuneau că aşteaptă acţiuni ferme împotriva corupţiei şi a impunităţii într-o ţară confruntată cu dificultăţi sociale şi economice grave. Dar opozanţi, partide politice, magistraţi şi avocaţi au spus că se tem de o "derivă autoritară".

Printr-un decret semnat miercuri, Kais Saied a anunţat că menţine suspendarea lucrărilor parlamentului şi că promulgă "măsuri excepţionale" pentru "exercitarea puterii legislative" şi "exercitarea puterii executive", care fac obiectul a două capitole din Constituţie suspendate pe viitor.

Pentru a sublinia caracterul tranzitoriu al acestor decizii, decretul prezidenţial adaugă că şeful statului "se angajează să pregătească proiectele amendamentelor legate de reformele politice cu ajutorul unei comisii care va fi organizată prin ordin prezidenţial".

Luni, preşedintele tunisian a anunţat, de la Sidi Bouzid, leagăn al revoltei tunisiene din 2011, că va menţine măsurile excepţionale pe care le-a decretat la 25 iulie. El a făcut cunoscut că va numi un nou şef al guvernului, "dar pe baza dispoziţiilor de tranziţie care răspund voinţei poporului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.