Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Tunisiei se deplasează miercuri în Libia, o premieră după 2012

Atalayar
Kais Saied președintele Tunisiei

Preşedintele tunisian Kais Saied se va deplasa miercuri în Libia pentru a relansa cooperarea cu acest partener economic de primă importanţă, a anunţat marţi biroul său, cea mai recentă vizită a unui şef al statului tunisian în ţara vecină având loc în 2012, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Vizita se înscrie în ''sprijinul Tunisiei la procesul democratic din Libia'', a indicat preşedinţia tunisiană într-un comunicat, la o zi după depunerea jurământului de către şeful guvernului de tranziţie libian Abdelhamid Dbeibah.

La peste nouă ani după căderea, în octombrie 2011, a regimului condus de Muammar Ghaddafi, care a aruncat ţara în haos şi violenţă, Libia s-a angajat într-un proces de tranziţie cu formarea unui guvern însărcinat cu unificarea instituţiilor în vederea alegerilor prevăzute pentru decembrie.

Citește și: Șeful AEP și un fost șef DGA, declarați plagiatori - decizia CNATDCU

Partener comercial privilegiat al Tunisiei, Libia reuşea să absoarbă înainte de 2011 o mare parte a producţiei agro-alimentare şi materiale de construcţie exportate de Tunisia.

În prezent mii de tunisieni lucrează în Libia, dar închiderile repetate ale frontierei au afectat schimburile comerciale.

În ianuarie 2012, preşedintele tunisian de la acea vreme Moncef Marzouki se deplasa la Tripoli pentru prima sa vizită oficială în străinătate.

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale. Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU, şi organizaţia Armata Naţională Libiană, condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli. GNA este sprijinit de Turcia şi Qatar, în timp ce tabăra Haftar este ajutată de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.