Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Turciei consideră că nu Columb a descoperit America, ci marinari musulmani

recep-tayyip-erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Lumea Nouă a fost descoperită de marinari musulmani în 1178, cu mai mult de trei secole înaintea lui Cristofor Columb, în încheierea primei conferinţe a liderilor islamici din America Latină, ce s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni la Istanbul, a relatat publicaţia turcă Hurriyet, citată de Ria Novosti şi BBC News.

Unii locuitori ai Americii Latine ştiu de peste opt secole de cultura islamică, potrivit preşedintelui turc.

"Contactele între America Latină şi islam datează încă din secolul al XII-lea. Musulmanii sunt cei care au descoperit America în 1178 şi nu Cristofor Columb", a declarat Erdogan, indicând că exploratorul spaniol menţionează în jurnalul său că a văzut o moschee pe un deal în Cuba.

Şeful statului a adăugat că partea turcă este gata să finanţeze construcţia unei noi moschei în insulă, dacă autorităţile locale nu vor avea nimic împotrivă.

Oficial, data descoperirii Lumii Noi este considerată 12 octombrie 1492.Patru expediţii, finanţate de regii din epocă, conduse de navigatorul spaniol Cristofor Columb, au pornit în căutarea celei mai scurte rute comerciale în India.

Într-un articol publicat în 1996, istoricul Youssef Mroueh, în baza jurnalelor exploratorului spaniol, a declarat că o moschee a fost construită în Cuba înainte de sosirea expediţiilor spaniole. Acest articol conţinea însă multe contradicţii şi inexactităţi şi a suscitat o vie polemică la data apariţiei. Referitor la moscheea din jurnalul lui Columb, mulţi oameni de ştiinţă cred că aceasta este, de fapt, o metaforă - Columb a descris astfel un munte, care prin formele sale, amintea de o moschee.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.