Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Turciei efectuează o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, prima din ultimii zece ani

Twitter
erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sosit luni la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), în prima sa vizită oficială după aproape zece ani în această monarhie bogată în petrol din Golf, ceea ce semnifică apropierea între cele două ţări foste rivale, relatează AFP.

Această vizită de două zile în EAU, prima efectuată de Erdogan în calitate de preşedinte, va fi marcată de încheierea unor acorduri strategice.

Ea urmează celei efectuate în noiembrie de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed, conducătorul de facto al EAU, care anunţase atunci lansarea unui fond de aproape 9 miliarde de euro pentru susţinerea investiţiilor în Turcia, ţară ce se confruntă cu o gravă criză economică, potrivit Agerpres.ro.

Abu Dhabi afişa până de curând o puternică adversitate faţă de puterea preşedintelui turc, reproşându-i că susţine islamul politic şi exprimându-şi opoziţia faţă de Ankara în diferite dosare legate de Orientul Mijlociu.

Vizita lui Erdogan "deschide o nouă pagină pozitivă între cele două ţări şi este în conformitate cu obiectivul Emiratelor de a întări punţile de comunicare şi de cooperare pentru stabilitate şi prosperitate în regiune", a menţionat într-un mesaj pe Twitter ministrul de stat pentru afaceri externe al EAU, Anwar Muhammad Gargash.

Potrivit ziarului financiar turc Dunya, 12 acorduri vor fi semnate în mai multe domenii: industria apărării, transporturi terestre şi navale, tehnologie, sănătate, cultură şi media.

Sunt prevăzute festivităţi, inclusiv iluminarea la Dubai a celui mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, în culorile drapelelor EAU şi Turciei, cu ocazia vizitei lui Erdogan, al cărui ultim sejur în Emirate datează din 2013, când era prim-ministru.

"Dialogul şi cooperarea între Turcia şi Emirate sunt importante pentru pacea şi stabilitatea întregii regiuni", a declarat Erdogan înaintea plecării.

"Vom aborda în detaliu evoluţiile regionale şi internaţionale" în cursul discuţiilor prevăzute pentru luni şi marţi, a adăugat el, precizând că va fi evocată şi criza legată de Ucraina.

Erdogan, care va vizita marţi pavilionul Turciei în cadrul Expoziţiei Internaţionale din Dubai, a calificat Emiratele drept "unul din principalii parteneri comerciali ai Turciei".

Abu Dhabi speră să dubleze sau să tripleze volumul schimburilor comerciale cu Turcia, considerată drept o cale spre noi pieţe datorită reţelei sale logistice.

Volumul schimburilor bilaterale în primul semestru al anului 2021 s-a ridicat la peste 26,4 miliarde de dirhami (6,3 miliarde de euro), cu un salt al creşterii de 100%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2020, potrivit agenţiei de presă WAM din Emirate.

Totalul investiţiilor EAU în Turcia a atins aproape 4,4 miliarde de euro la sfârşitul anului 2020, conform WAM. Investiţiile turce în Emirate s-au ridicat la circa 312 milioane de euro.

"Ceea ce trebuie în viitor nu este să întărim relaţiile comerciale, care sunt deja solide, ci mai degrabă parteneriatul politico-strategic între cele două ţări", a subliniat pe Twitter profesorul de ştiinţe politice Abdul Khakeq Abdallah din EAU.

Emiratele se confruntă cu o ameninţare tot mai mare din partea rebelilor yemeniţi houthi, susţinuţi de Iran, care au lansat în ultimele săptămâni o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra teritoriului EAU, făcând trei morţi la Abu Dhabi.

O criză diplomatică între Qatar - o altă monarhie din Golf şi aliat apropiat al Turciei - şi Emirate agravase tensiunile între Ankara şi Abu Dhabi.

După reconcilierea cu vecinul qatariot în ianuarie 2021, EAU, a căror economie suferă fluctuaţii din cauza preţului petrolului şi în urma consecinţelor pandemiei de COVID-19, caută să-şi normalizeze relaţiile cu Iranul, mare rival regional al aliatului său saudit.

EAU şi-au normalizat de asemenea în 2020 relaţiile cu Israelul, deschizând calea pentru numeroase acorduri.

Turcia încearcă să-şi normalizeze şi ea relaţiile în regiune, într-un moment în care moneda sa este în cădere liberă.

Erdogan şi-a anunţat intenţia de a se deplasa în februarie în Arabia Saudită, în prima sa vizită în regat după asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jama Khashoggi în consulatul ţării sale la Istanbul.

Preşedintele turc acuzase atunci "guvernul saudit la cel mai înalt nivel" că s-ar afla în spatele acestui asasinat, excluzându-l pe rege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.