Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Turciei insistă asupra unei discuţii cu talibanii, în scopul asigurării securității aeroportului din Kabul

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Turcia, care negociază cu SUA asigurarea securităţii aeroportului din Kabul după retragerea forţelor internaţionale din Afganistan, intenţionează să discute această problemă cu talibanii care se opun respectivei măsuri, a anunţat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"În acest moment, fie la nivelul Ministerului de Externe sau la nivelul meu, încercăm să vedem ce fel de discuţii putem avea cu talibanii şi unde ne-ar putea duce acestea", a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă la Istanbul, relatează Agerpres.ro.

Aceste declaraţii intervin după ce talibanii au transmis un avertisment puternic Turciei împotriva menţinerii personalului militar pentru a lua în sarcină asigurarea securităţii aeroportului din Kabul, afirmând că "invadatorii vor trataţi ca atare".

Preşedintele turc a relativizat totuşi, luni, aceste ameninţări, susţinând că talibanii 'nu au spus că nu vor Turcia'.

La începutul lunii iulie, Erdogan a indicat că Washingtonul şi Ankara au convenit asupra modalităţilor de menţinere a unei forţe turce pentru a asigura securitatea 'aeroportului internaţional Hamid Karzai', principala poartă de ieşire din Afganistan pentru diplomaţii occidentali şi lucrătorii umanitari.

Teama de a vedea acest aeroport căzând în mâinile talibanilor este cu atât mai mare cu cât aceştia desfăşoară din luna mai o ofensivă pe scară largă împotriva armatei afgane, preluând controlul asupra unor zone vaste din teritoriul afgan.

În paralel, SUA au accelerat în ultimele săptămâni retragerea forţelor lor care trebuie să se încheie până la 31 august, la 20 de ani de la sosirea lor, potrivit calendarului anunţat de preşedintele american Joe Biden.

Turcia, care încearcă să-şi amelioreze relaţiile cu SUA, după ani de tensiuni, a propus să preia misiunea asigurării securităţii aeroportului după retragerea forţelor străine, dar cu condiţia să primească sprijin, în special logistic.

Membră a NATO, Turcia este din 2001 un actor important în Afganistan, ţară în care a desfăşurat sute de militari.

Deşi îi menajează pe talibani în discursurile sale publice, Erdogan i-a criticat totuşi, luni, pentru ofensiva lor în curs de desfăşurare, calificând-o drept 'ocupaţie'.

'Din punctul nostru de vedere, abordarea talibanilor în acest moment nu este o abordare bună. Lansăm un apel către talibani: puneţi capăt acestei ocupaţii', a afirmat preşedintele turc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.