Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ucrainei i-a îndemnat pe locuitorii din Donbass care se consideră ruși să plece în Rusia

Rador
Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe locuitorii din Donbass care se consideră ruși să plece în Rusia, informează cotidianul ”Izvestia”.

«Eu cred că, dacă trăiești pe teritoriul Donbassului temporar ocupat și consideri: ”cauza noastră este dreaptă – noi vrem să fim în componența Rusiei, noi suntem ruși” , este o greșeală să continui să locuiești în Donbass. El nu va fi niciodată teritoriu rusesc. Este precum Zidul care a fost în Germania. În orice caz, oamenii, istoria vor profita de moment și zidul va cădea», a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat postului de televiziune ”Dom”.

În același timp, potrivit lui Zelenski, locuitorii Donbassului care se consideră ucraineni nu trebuie să părăsească teritoriul regiunii.

”Ucraina va crește, va construi totul; este fără echivoc. Donbassul sub formă ocupată, desprinsă, nu va crește niciodată. Dar dacă simți că Donbassul este Ucraina și este ucrainean, dacă respecți acest drapel, respecți limba ucraineană, dacă simți că ești ucrainean – rămâi acolo, rezistă. Oricum acest pământ va fi scos de sub ocupație, în orice situație”, a concluzionat președintele Ucrainei.

Declarația a venit după ce, miercuri, Zelenski a afirmat că revenirea Crimeii în componența Ucrainei este o chestiune de timp. În opinia lui, peninsula nu va fi niciodată teritoriu rusesc, deoarece rușii nu l-ar iubi așa cum îl iubesc ucrainenii. De asemenea, Zelenski a împărtășit câteva dintre amintirile sale din copilăria petrecută în Crimeea și pe care a numit-o ”glia sa”.

Drept răspuns, deputatul în Duma de Stat din partea Crimeii, Mihail Șeremet, i-a cerut lui Zelenski ”să nu mai verse lacrimi de crocodil după Crimeea și să nu mai pozeze în calitate de crimeean”. Potrivit spuselor sale, locuitorii din Peninsulă nu au încredere în autoritățile ucrainene și își amintesc de ”blocadele și diversiunile” cu care s-au confruntat.

Kosaciov: Greșeala lui Zelenski

Comentând, la rândul său, declarația lui Zelenski, senatorul rus Konstantin Kosaciov constată, printre altele, că, în ultimul timp, președintele Ucrainei ”încearcă tot timpul să vorbească pe un ton deosebit de pompos și pătrunzător. De data aceasta, însă, rezultatul este unul sincer xenofob. Practic, liderul ucrainean îi pune pe locuitorii din LNR și DNR în fața unei alegeri: ”ești rus, du-te în Rusia sau tu ești ucrainean, iar asta este glia ta? Este patria ta sau ești oaspete?”

Scenariul că un rus s-a pronunțat împotriva loviturii de stat de la Kiev tocmai pentru acest drept al său de a trăi pe pământul său și de a vorbi în limba sa maternă nu este prevăzut de președintele Ucrainei. «Dacă tu consideri: ”cauza noastră este dreaptă”, că ”noi să fim în componența Rusiei”, că ”noi suntem ruși” – ar fi o mare greșeală să rămâi să locuiești în Donbass», spune Zelenski, adresându-se celor din Donbass. Știind foarte bine că, de la bun început, oamenii nu au spus: ”noi vrem să fim în componența Rusiei”, ci anume că ”noi suntem ruși”. Într-adevăr, în acest sens, cauza lor este dreaptă, cum este scris în convențiile europene.

Atâta timp cât o persoană, care se consideră președinte legitim inclusiv al acelor oameni, nu poate recunoaște acest drept al rușilor pe un teritoriu tradițional rusesc care, prin forța destinului, a ajuns în componența Ucrainei contemporane, conflictul intern ucrainean nu se va încheia.

Este clar că Volodimir Zelenski, care a mers în alegeri ca ”pacificator”, astăzi este pur și simplu nevoit să transmită în mod deschis, pe un ton ”cordial”, tezele xenofobe ale naționaliștilor ucraineni, refuzându-le oamenilor dreptul democratic de a trăi acasă, în sânul culturii materne, de a-i învăța pe copii limba maternă. Din două rele – de a nu îndeplini promisiunile sau de a merge împotriva națiunii – el a ales-o pe cea mai agresivă.

Dar, indiferent după ce s-a ghidat în apelurile sale adresate locuitorilor din LNR și DNR, mesajul a ieșit foarte sincer: Ucraina este pentru ucraineni (nu amintește nimic?), rușii nu au loc acolo; mai devreme sau mai târziu, fie veți fi ucrainizați cu forța, fie alungați. Dar Zelenski comite greșeala clasică a multor lideri de state multinaționale: el nu ține cont de faptul că, atunci când tu le spui oamenilor ”plecați din propriile case!”, ei ”pleacă” uneori cu tot cu casa și cu pământul lor.

În acest context, ”Izvestia” amintește că, la 12 iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat că autoritățile de la Kiev nu au nevoie de Donbass. Liderul rus a menționat că ”locuitorii acestor regiuni nu vor accepta niciodată acele reguli care s-a vrut și se dorește să le fie impuse cu forța, prin blocadă și prin amenințări”.

De precizat, de asemenea, că, începând din 2014, Kievul desfășoară o operațiune militară împotriva locuitorilor din Donbass, care au refuzat să recunoască rezultatele loviturii de stat și noua putere din Ucraina. În același timp, pentru situația creată, Kievul dă vina pe Moscova. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu este parte a conflictului intern din Ucraina. Problemele legate de soluționarea lui sunt discutate în formatele ”Minsk” și ”Normandia”, cu participarea Rusiei, a Ucrainei, a Franței și a Germaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.