Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Ucraina, oligarhii vor fi stabiliți de președintele țării

thelasallian.com
oligarh

Oligarhii vor fi numărați și interziși de la finanțarea partidelor în Ucraina. Legea propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost adoptată joi de Rada Supremă: 279 de deputați au votat „pentru”, 54 „împotrivă”, 27 s-au abținut.

Consiliul Național de Securitate și Apărare va fi condus de președinte să stabilească cine este oligarh și cine nu.

Pentru a intra în „registrul oligarhilor” oamenii de afaceri vor trebui să îndeplinească trei dintre cele patru criterii: să participe la viața politică, să aibă o influență semnificativă asupra mass-media, să dețină sau să controleze un monopol și să aibă active de peste 2,3 miliarde grivna (aproximativ 90 de milioane de dolari).

Legea anti-oligarhi este adoptată după tentativa de asasinat a unui consilier prezidențial. Vorbind în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, preşedintele ucrainean a spus că atacul împotriva consilierului său este legat de reformele efectuate de autorităţi."Vedeţi care este preţul schimbărilor, preţul reformelor!", a spus Zelenski.

Legea îşi propune "să prevină riscurile pentru securitatea naţională legate de influenţa excesivă" a oligarhilor, potrivit textului publicat pe site-ul oficial al Parlamentului.

Proiectul a fost iniţiat de preşedintele Volodimir Zelenski, care a anunţat în acest an o campanie de luptă împotriva puterii pe care o exercită din umbră aceşti bogaţi oameni de afaceri, acuzaţi că exploatează fără scrupule economia acestei foste republici sovietice şi că cumpără vocile din media şi din clasa politică.

Potrivit ministrului justiţiei, textul priveşte o mână de ucraineni a căror avere este estimată la peste un miliard de dolari. Printre ei se află omul cel mai bogat din ţară, Renat Ahmetov, Igor Kolomoiski şi fostul preşedinte Petro Poroşenko (2014-2019), un opozant al actualei puteri.

Un alt consilier al preşedinţiei, Mihailo Podoliak, a afimat că asociază în mod clar atentatul cu eforturile preşedintelui Zelenski care vizează "reducerea influenţei oligarhilor" şi "distrugerea grupurilor politico-financiare care lucrează pentru adversarii noştri străini".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.