Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele UDMR, despre reforma lui Ciolacu: 'Nu înțeleg care va fi impactul bugetar, nu am aflat de la nimeni. Să spună Ministerul Finanțelor'

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu Kelemen Ciuca coalitie

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu înțelege care va fi impactul bugetar al măsurilor fiscale ale Guvernului și că nu a aflat nimic pe această temă, spunând că ar trebui ca Ministerul Finanțelor să prezinte o cifră.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Europa FM, că sunt lucruri în pachetul de măsuri fiscale cu care este de acord și cu care nu este.

„Cu taxa de solidaritate am fost de acord, chiar eu am propus anul trecut în iunie. Cu alte măsuri nu pot fi de acord, cum e inițiativa cu Pilonul 2, apărută din senin. A mai apărut în discuție în 2017-2018 și am spus de fiecare dată că nu poți să iei banii oamenilor, să inventezi metode prin care golești Pilonul 2. Nu ai voie să te atingi de Pilonul 2, nici măcar să spui că e facultativă treaba aceasta”, a spus Kelemen.

IFN-urile, iertate de taxare

Acesta s-a întrebat de ce nu au apărut instituții financiare nebancare (IFN) când s-a pus problema taxei de solidaritate, în condițiile în care la mijloc sunt extrem de mulți bani.

„Ei fac cămătărie legală, dobânzile acolo sunt foarte mari, plătești săptămânal, există profit. IFN –urile au scăpat, băncile au intrat, companiile mari au intrat, IFN-urile nu, deși nu înțeleg de ce. Probabil au uitat, nu au fost atenți, au mers pe repede înainte, nu poți sări peste IFN-uri. Jocurile de noroc urmează acum, atunci nu au fost introduși în pachet, în legea asumării. Sunt lucrurile pe care le criticăm și criticăm în continuare”, a precizat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a arătat, pe de altă parte, că nu înțelege care va fi impactul bugetar al măsurilor fiscale.

„Acest lucru nu l-am aflat de la nimeni, care ar fi impactul bugetar. Dacă majoritatea măsurilor ar intra în vigoare după 1 ianuarie, o parte după noiembrie, după ce CCR va da un verdict, nu știm care va fi impactul. Eu văd o cifră, suntem în 4 octombrie, aș vrea să văd cifrele din septembrie. Dacă este adevărat ce se aude, că cifrele din septembrie sunt dezastruoase la veniturile bugetare, sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei față de cea prognozată. Asta înseamnă minus 15% față ce era prognozat, o cifră uriașă, 0,5% din PIB. Trebuie să ne spună cineva, pentru că vorbim de bugetul României. La un moment dat trebuie să iasă cineva de la Ministerul Finanțelor să ne spună cum am închis luna septembrie”, a afirmat Kelemen Hunor.

Primarii se plâng că nu mai sunt bani

Liderul UDMR a menționat că a primit informații de la primari de toate culorile politice care atestă faptul că investițiile publice au încetinit, ceea ce arată că nu mai sunt bani de la buget, iar consecința este creșterea deficitului.

„Eu nu sunt de acord să mărești taxele când ești în criză, ci trebuie să le reduci, inclusiv taxa pe muncă, ca să stimulezi economia. Avem o viziune total diferită față de ceea s-a întâmplat în proiectul legii. Dacă mă uit la economiile mari, care în perioadă de criză merg cu măsuri de a reduce taxele, văd că acestea reușesc să depășească criza mult mai repede decât acele economii care cresc taxele. Dacă cresc taxele, înseamnă că economia va sta pe loc, dobânzile în bănci cresc”, a explicat Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.