Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele unui Consiliu Judeţean ar putea scăpa de puşcărie: E salvat de ultima decizie a Curţii

judecator (1)

Mai mulţi apărători în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte de corupţie au invocat, la termenul de marţi, hotărârea Curţii Constituţionale a României (CCR) privind interceptările şi au susţinut că unele probe ar putea fi lovite de nulitate, solicitând DNA să informeze cine a pus în executare mandatele de ascultare.

Apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean, avocatul Sergiu Bogdan, a fost primul care a solicitat depunerea unei adrese la DNA şi a susţinut că dacă mandatul de interceptare a fost pus în executare de SRI se poate vorbi de nulitatea probelor. Şi apărătorii celorlalţi inculpaţi în cazul cărora s-au făcut interceptări au afirmat că este absolut necesar să se lămurească această chestiune, întrucât este vorba de legalitatea probelor. 'În esenţă, CCR a spus că nu doar autorizarea de către judecător este o problemă, ci şi punerea efectivă în executare, respectiv, pe româneşte, 'cine ascultă interceptările'. În acest dosar, convorbirile evident că au fost purtate în limba maghiară. Nici procurorul de dosar, nici poliţiştii de la DNA nu sunt vorbitori de maghiară şi întrebarea este simplă şi logică 'cine a făcut selecţia interceptărilor relevante'. Se poate presupune. Eu aştept o confirmare oficială. În plus, graba cu care autorităţile au permis ordonanţa de urgenţă pentru a permite accesul procurorilor la infrastructura SRI sugerează în mod evident că SRI a făcut interceptările. Şi atunci se va discuta despre validitatea probe în instanţă, faţă de toţi inculpaţii. Paradoxal, pentru noi interceptările sunt favorabile', a declarat presei avocatul Sergiu Bogdan.

Solicitările avocaţilor au fost admise de judecător, DNA urmând să informeze cine a pus în executare mandatele de interceptare. De asemenea, la şedinţa de marţi a fost citit rechizitoriul, iar fiecare inculpat a fost întrebat dacă doreşte să urmeze procedura simplificată, caz în care ar fi beneficiat de o reducere a pedepsei, dacă ar fi fost găsiţi vinovaţi. Toţi inculpaţii din dosar au spus că se consideră nevinovaţi şi nu doresc să urmeze procedura simplificată. Judecătorul le-a adus la cunoştinţă drepturile şi i-a întrebat dacă doresc să dea declaraţii pe parcursul procesului. În aceeaşi şedinţă a fost admisă şi solicitarea unei firme, parte responsabilă civilmente în proces, care a cerut copii ale înregistrărilor pentru a-şi construi apărarea şi s-a respins cererea unui inculpat de disjungere a dosarului. Următorul termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 19 aprilie, ora 11.00. Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, infracţiunile având legătură cu lucrările de reabilitare a două drumuri judeţene. Potrivit DNA, prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor celor 13 inculpaţi desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici.

Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi în primă instanţă, iar în cazul celorlalţi zece procesul continuă, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.