Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele uzbec Şavkat Mirzioev vizează un nou mandat, pe fondul temerilor privind o schimbare de curs represivă

www.operationworld.org
Uzbekistan

Preşedintele uzbec Şavkat Mirzioev a acceptat joi învestitura partidului puterii pentru alegerile prezidenţiale din octombrie în Uzbekistan, într-un context de îngrijorări în legătură cu o schimbare de direcţie represivă după un prim mandat cu reforme, informează AFP.

Mirzioev, 64 de ani, a declarat că simte "o enormă responsabilitate", potrivit mass-media locale. "Am creat un sistem complet nou de dialog direct cu poporul, o soluţie pozitivă la nevoile şi problemele lor", a adăugat el, după ce Partidul său Liberal-Democrat i-a acordat învestitura, o procedură formală.

Pe 24 octombrie, el se va confrunta cu alţi patru candidaţi, consideraţi "de faţadă" de către majoritatea analiştilor.

După ce a preluat prima dată preşedinţia Uzbekistanului, în 2016, Mirzioev a îmblânzit regimul foarte autoritar, represiv şi inspirat din Uniunea Sovietică al defunctului său predecesor Islam Karimov. El a liberalizat economia, a deschis ţara pentru turişti şi a reformat sectorul bumbacului, punând capăt muncii forţate. De asemenea, Mirzioev a dat puţin mai mult spaţiu dezbaterii politice, informează Agerpres.ro.

Însă esenţialul puterii rămâne concentrată în mâinile preşedintelui, iar în planul libertăţilor publice reformele s-au dovedit limitate.

ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului atenţionează chiar în legătură cu un posibil pas înapoi, denunţând recente atingeri aduse libertăţilor mass-media şi de expresie, în timpul pandemiei de coronavirus.

Uzbekistanul este o ţară laică, cu 34 de milioane de locuitori, majoritar musulmană, bogată în hidrocarburi şi frontalieră cu Afganistan.

Din cauza pandemiei, creşterea sa economică a scăzut de la 5,8% în 2019 la 1,6% în 2020, provocând o nemulţumire tot mai mare în rândul populaţiei.

Mirzioev a fost timp de 13 ani premierul lui Karimov, o perioadă marcată de o reprimare brutală a societăţii civile şi a opozanţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.