Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro se află în vizită la Beijing pentru a discuta despre acorduri economice

RTV.net
nicolas maduro

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro se află în vizită la Beijing pentru a discuta despre acorduri economice, în timp ce Venezuela, ţară membră a OPEC, aflată în criză, încearcă să convingă China, finanţatorul-cheie al Venezuelei, să-i acorde noi împrumuturi, relatează vineri agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul chinez de externe şi şeful Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare s-au întâlnit vineri cu Maduro, potrivit unui comunicat al MAE chinez. Departamente şi companii relevante din cele două ţări au semnat o mulţime de acorduri în cursul întâlnirii, a mai spus ministerul, fără să ofere detalii. 

''Plec (în China) cu mari aşteptări şi ne vom vedea din nou în câteva zile cu mari realizări'', declara Maduro miercuri la televiziunea de stat de pe aeroport, înainte de a pleca spre Beijing. 

Potrivit MAE chinez, vizita lui Maduro, care se va încheia sâmbătă, are loc la invitaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping. 

''Vizita preşedintelui Maduro este benefică pentru încrederea reciprocă a ambelor părţi, pentru impulsionarea cooperării, pentru extinderea relaţiilor dintre cele două ţări şi pentru promovarea dezvoltării Venezuelei'', declara purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, într-un briefing de presă.

Citește și: Emirul Qatarului i-a oferit un cadou de LUX preşedintelui Turciei

Cotidianul de stat chinez Global Times scria vineri într-un editorial că unii susţin că guvernul lui Maduro s-au fi prăbuşit fără sprijinul Chinei. 

Compania chineză din sectorul energetic de stat CNPC este principalul investitor în explorările de gaz şi petrol în Venezuela, şi totodată un beneficiar important al ţiţeiului venezuelean, în baza unor împrumuturi guvernamentale pentru acordurile din domeniul petrolului. 

Timp de un deceniu, China a investit peste 50 de miliarde de dolari în Venezuela prin intermediul unor acorduri care au ajutat Beijingul să-şi asigure aprovizionarea cu resurse energetice pentru economia sa cu un ritm de creştere rapid, întărind în acelaşi timp un aliat anti-Washington în America Latină. 

Fluxul de bani s-a oprit în urmă cu aproape trei ani, când Venezuela a cerut o modificare a condiţiilor de plată, în contextul prăbuşirii preţurilor la petrol şi a scăderii producţiei de ţiţei, care au determinat economia sa de stat să ajungă într-un colaps hiperinflaţionist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.