Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinţia română a asigurat coordonarea statelor UE la Consiliul Internaţional al Cafelei

cafea verde

Reprezentantul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a asigurat coordonarea statelor membre UE cu ocazia celei de-a 124-a sesiuni a Consiliului Internaţional al Cafelei, în calitate de preşedinte al Grupului de Lucru privind Produsele de Bază al Consiliului Uniunii Europene, informează un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), potrivit agerpres.ro.

Reuniunea a avut loc în perioada 25-29 martie 2019, la Nairobi, Kenya.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

România, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu la Consiliul Uniunii Europene, asigură coordonarea poziţiei statelor membre în cadrul organizaţiilor internaţionale privind produsele de bază. Poziţia comună a Uniunii Europene este dezbătută şi andosată în cadrul Grupului de Lucru privind Produsele de Bază al Consiliului Uniunii Europene, iar Comisia Europeană reprezintă statele membre în cadrul acestor foruri internaţionale, notează comunicatul MMACA.

Reuniunea Consiliului Internaţional al Cafelei, organizată pentru prima oară în Kenya, a avut ca temă centrală "Profitabilitatea: Consum şi Productivitate".

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

În acelaşi timp, la Nairobi s-au desfăşurat şi alte de evenimente conexe, precum seminarul privind durabilitatea sectorului cafelei, cu tema "Cafeaua: Cât de durabil este viitorul nostru?". Astfel, discuţiile purtate la Nairobi s-au concentrat asupra dezvoltării durabile a sectorului cafelei şi implicit a funcţionării Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC).

Agenda reuniunii Consiliului Internaţional al Cafelei a inclus subiecte precum evaluarea componenţei membrilor organizaţiei, demersurile privitoare la membrii care nu şi-au onorat plata contribuţiilor financiare pentru o perioadă îndelungată, programul de acţiuni pentru 2018/2019, raportul privind situaţia pieţei cafelei, cu accent pe nivelul preţurilor cafelei, care se află în scădere, studii şi rapoarte ale organizaţiei, evaluarea politicilor naţionale privind cafeaua, raportul privind implementarea unor Memorandumuri de Înţelegere cu diverşi parteneri, raporturi ale organismelor subsidiare ale OIC, situaţia actuală a Fondului Special privind promovarea consumului de cafea în statele exportatoare şi viitoarele evenimente ale OIC, se menţionează în comunicatul MMACA.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

Seminarul privind durabilitatea sectorului cafelei, care a precedat reuniunea Consiliului Internaţional al Cafelei, a cuprins 3 paneluri privind producţia durabilă de cafea, consumul şi valoarea adăugată în Africa, viitorul industriei cafelei şi colaborarea public-privată pentru asigurarea viabilităţii economice a industriei cafelei.

Cele mai importante aspecte, discutate cu această ocazie, au vizat implementarea Rezoluţiei 466 privind membrii organizaţiei care nu şi-au onorat plata contribuţiilor financiare pentru o perioadă îndelungată şi implementarea Rezoluţiei 465 privind scăderea nivelului preţului cafelei şi dificultăţile membrilor exportatori în aceste condiţii. Ambele subiecte vizează în mod direct durabilitatea organizaţiei şi a sectorului cafelei, implicarea activă a UE, ca cel mai important membru al organizaţiei din grupul statelor importatoare, reprezentând încă o dată angajamentul pentru promovarea multilateralismului şi rolului de actor global al UE.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) este o organizaţie internaţională interguvernamentală, cu sediul la Londra, înfiinţată în 1963, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite. Este responsabilă de implementarea Acordului Internaţional al Cafelei, ultima versiune a acestuia fiind adoptată în 2007, intrând în vigoare la data de 2 februarie 2011. OIC este formată din 50 de state membre (44 state exportatoare şi 6 state importatoare), reprezentând 98% din producţia globală de cafea şi 67% din consumul global.

Consiliul Internaţional al Cafelei este cel mai înalt for decizional al organizaţiei şi se întruneşte bianual, în lunile martie şi septembrie. Următoarea reuniune a Consiliului Internaţional al Cafelei va avea loc în perioada 23-27 septembrie 2019, la Londra, în Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.