Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene şi PE au ajuns la un acord provizoriu privind reducerea expunerii lucrătorilor la agenţii cancerigeni

europarl.eu
Comisia europeana UE

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind reducerea expunerii lucrătorilor la agenţii cancerigeni şi mutageni la locul de muncă, a informat marţi Consiliul Uniunii Europene, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Metodă inedită de a face rost de bani! Cât cere Adrian Mutu pentru 10 secunde

"Acordul de marţi reprezintă o măsură suplimentară în vederea protejării a milioane de lucrători expuşi la agenţi cancerigeni. Când va fi adoptată, directiva va îmbunătăţi condiţiile de lucru pentru lucrătorii din UE şi va preveni mii de cazuri de îmbolnăvire la locul de muncă", a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

După adoptare, directiva va permite statelor membre să introducă la nivel naţional valori limită obligatorii mai stricte şi să adopte măsuri suplimentare, cum ar fi o valoare limită biologică.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, acordul politic provizoriu a fost obţinut în cadrul negocierilor de marţi, 29 ianuarie 2019, pe marginea celei de-a treia revizuiri a Directivei privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă (Directiva 2004/ 37/ CE). Această revizuire va consolida drepturile lucrătorilor la un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.

Acordul politic urmează să fie aprobat de statele membre din Consiliul UE.

Prin această Directivă, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenţi chimici cancerigeni şi stabilirea de valori-limită de siguranţă. Cei cinci agenţi cancerigeni vizaţi sunt: cadmiul şi compuşii săi anorganici, beriliul şi compuşii săi anorganici, acidul arsenic şi sărurile acestuia, precum şi compuşii anorganici de arsen, formaldehida şi 4,4'-metilen-bis-(2-cloranilină) (MOCA).

Ulterior adoptării acestei Directive, Comisia Europeană trebuie să evalueze şi posibilitatea extinderii domeniului de aplicare, pentru a include o listă a medicamentelor periculoase, inclusiv a medicamentelor citotoxice care sunt cancerigene sau mutagene.

Propunerea care vizează aceşti cinci noi agenţi cancerigeni şi mutageni a fost lansată de Comisia Europeană în luna aprilie 2018 şi completează lista celor 21 de substanţe care au fost deja limitate. Această iniţiativă se va dovedi extrem de importantă pentru cetăţenii europeni, estimările arătând că peste 1.000.000 de lucrători din UE vor avea condiţii de muncă îmbunătăţite. Introducerea valorilor limită de expunere nu numai că va contribui la reducerea cazurilor de cancer asociat muncii, ci va limita şi alte probleme de sănătate cauzate de substanţele cancerigene şi mutagene. Valorile limită europene promovează, de asemenea, un obiectiv comun şi clar pentru angajatori, lucrători şi pentru autorităţile care asigură respectarea legislaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.