DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Preşedinţii Croaţiei şi ai Serbiei admit că relaţiile dintre ţările lor sunt tensionate

croatia

Preşedinţii croat şi sârb au recunoscut luni că relaţiile dintre ţările lor nu au fost mereu "amicale", la peste 20 de ani de la sfârşitul războiului dintre acestea, informează AFP. "Din nefericire, istoria apasă în continuare asupra relaţiilor dintre Serbia şi Croaţia (...), împiedicând calificarea drept amicale a relaţiilor dintre state", a declarat preşedinta croată Kolinda Grabar Kitarovic, după ce l-a primit pe omologul sârb la Zagreb. "Serbia şi Croaţia vor avea nevoie să întreţină pe viitor relaţii mai bune", a recunoscut şi Alaksandar Vucic, anunţă Agerpres.

Războiul din 1991-1995 dintre croaţi şi forţele sârbe s-a soldat cu circa 20.000 de morţi. Războiul a urmat declaraţiei de independenţă croate, primul episod al destrămării fostei Iugoslavii.

După o perioadă de ameliorare, relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat de câteva luni, reproşându-şi reciproc în mod episodic crimele de război ale celeilalte, din timpul conflictului din 1991-1995 sau din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Candidată la aderarea la UE, Serbia acuză adesea Croaţia, membră a blocului comunitar, că frânează procesul său de negocieri cu Bruxellesul.

"Asupra a numeroase probleme nu suntem de acord, asupra câtorva ne-am apropiat, asupra altora ne vom apropia în următoare luni", a mai declarat Kolinda Grabar Kitarovic, al cărei rol instituţional este mai degrabă onorific.

Printre subiectele ce stârnesc divergenţe, cei doi lideri de stat au evocat problema persoanelor date dispărute după războiul croat de independenţă, precum şi un diferend frontalier pe Dunăre.

În cazul în care cele două ţări nu vor putea ajunge la un acord privind diferendul frontalier, ele s-au declarat favorabile recurgerii la o curte de arbitraj internaţional. O soluţionare a acestei probleme este necesară pentru ca Serbia să poată spera să se integreze în UE.

Chiar dacă Aleksandar Vucic a întreprins o vizită în Croaţia când era premier, actuala sa vizită este prima cu caracter oficial a unui preşedinte sârb după vizita proeuropeanului Boris Tadic în 2010.

La Zagreb, el a fost întâmpinat de circa 400 de manifestanţi, care l-au calificat drept "cetnic", de la numele monarhiştilor sârbi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi "agresor lipsit de remuşcări".

"Nimeni din familia mea, nici de partea tatălui meu, nici de partea mamei mele, nu a aparţinut mişcării cetnic", a răspuns Vucic, fost ultranaţionalist devenit în 2008 un centrist proeuropean.

În Serbia, tabloidul "Informer", considerat apropiat puterii, a denunţat "isteria ustaşă", aluzie la statul croat ustaş, care s-a raliat Germaniei fasciste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.