Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Turciei și cel al Iranului își consolidează cooperarea în Siria, însă s-au abţinut să reacţioneze faţă de decizia SUA de a se retrage din zonă

The Financial Express
Turcia steag

Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian Hassan Rohani au convenit, într-o întâlnire, joi, la Ankara să consolideze cooperarea între ţările lor cu privire la Siria, însă s-au abţinut să reacţioneze faţă de decizia Washingtonului de a se retrage din Siria, relatează AFP, potrivit News.ro.

Întâlnirea între Erdogan şi Rohani, care a avut loc la sediul preşedinţiei turce, la Ankara, a fost programată înaintea anunţului retragerii americane.

Retragerea americană ar lăsa mână liberă, pe teren, în Siria, forţelor sprijinite de către Rusia şi Iran, pe de o parte, şi de către Turcia de cealaltă parte.

Iranul şi Rusia sunt aliate ale regimului de la Damasc, iar Turcia susţine o parte a rebelilor în lupta împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Cele trei ţări patronează aşa-zisul proces de la Astana, al cărui obiectiv este o soluţionare politică a conflictului sirian şi care a eclipsat negocierile purtate sub egida ONU.

”Sunt multe măsuri pe care Turcia şi Iranul le pot lua împreună pentru a pune capăt luptelor în regiune şi aduce pacea”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă la finalul întâlnirii.

”Integritatea teritorială a Siriei trebuie să fie respectată de către toate părţile. Ambele noastre ţări sunt de acord asupra acestui punct”, a declarat, la rândul său, Rohani, adăugând că această cooperare cu Ankara continuă în cadrul procesului de la Astana.

Cei doi lideri s-au abţinut, însă, să comenteze retragerea trupelor americane din Siria, anunţată miercuri de preşedintele Donald Trump.

Citește și: Un posibil grup extremist islamist pe aeroportul din Stuttgart i-a făcut pe germani să-și întârească dispozitivul de securitate

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi, în prezent, în nordul Siriei, în principal din cadrul forţelor speciale, prezente cu scopul de a lupta împotriva Statului Islamic şi a antrena forţele locale în zone recucerite de la jihadişti.

Întrevederea lui Erdogan cu Rohani a avut loc pe fondul unor ameninţări turce cu o nouă ofensivă în nordul Siriei, contra miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), aliata Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea SI,dar considerată o grupare ”teroristă” de către Ankara.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a anunţat joi că ţara sa lucrează ”în mod intens” în legătură cu subiectul prezenţei YPG în nordul Siriei, în oraşul Minbej şi în regiunea situată la est de Eufrat.

”La momentul şi locul potrivit ei vor fi îngripaţi în gropile pe care le sapă”, a ameninţat ministrul turc, citat de agenţia de ştiri turcă de stat Anadolu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.