Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prestația comisarului Corina Crețu poate începe să afecteze imaginea românilor

o-CORINA-CRETU-570

Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, este implicată într-un potențial scandal la Bruxelles din cauza programului său de lucru relaxat și imprevizibil, precum și a libertăților pe care și le ia cu angajații. Dacă acest subiect ia amploare ar putea deveni un episod jenant pentru România.

UPDATE: Corina Crețu a publicat un răspuns pe contul său de Facebook în care califică articolul Politico drept un „atac fără precedent și fără nici o bază reală”. Ea afirmă că a avut o agendă foarte încărcată în ultimul an, cu întâlniri în afara Bruxelles-ului, și că, împreună cu echipa, s-a s-a concentrat asupra programelor operaționale

9 din 18 angajați ai cabinetului personal al comisarului european Corina Crețu au demisionat în ultimele 12 luni din cauza programului neobișnuit impus de aceasta, susține o investigație Politico. Demisiile au inclus șeful cabinetului, adjunctul acestuia și directorul de comunicații, acțiuni care accentuează dezorganizarea.

Conform relatărilor culese de Politico, Crețu are un program de lucru „lejer” care include combinarea călătoriilor de serviciu cu vacanțele personale, venirea târzie la birou și evitarea ședințelor cu personalul. De asemenea, ea ar fi cerut angajaților să presteze servicii personale precum cumpărături sau plimbarea prin Bruxelles a unei nepoate cu mașina de serviciu.

Blocarea calendarului Corinei Crețu (adică interdicția de a stabili ședințe și întâlniri în anumite zile) ar fi început să atragă atenția celor din afara cabinetului. Crețu are și printre cele mai dese absențe la ședințele regulate ale Comisiei Europene. Mai mulți angajați responsabili cu comunicarea ar fi demisionat pentru că nu se considerau capabili să apere în public prestația acesteia.

Crețu ar fi și fumat în birou, astfel sfidând regulile instituționale și explicând staff-ului că „în România un ministru poate face orice vrea”. Angajații mai povestesc cum Crețu ar mai avea și obiceiul de a aprinde candele în birou.

Dincolo de problema crucială a organizării muncii, Crețu nu are neapărat probleme de comunicare cu staff-ul. Ea poate fi „caldă și deschisă”, iar engleza ei este acceptabilă și mimica ei expresivă.

Corina Crețu se apără de acuzați spunând că stilul ei este de a avea întâlniri mai puțin dese, dar mai bine pregătite. Ea nu se află sub nici o formă de investigație, iar purtătorul de cuvânt al Comisiei a spus că ea este „un membru solid al echipei Juncker și face o treabă excelentă în funcția de comisar pentru politici europene”.

Crețu nu este singurul comisar care profită de libertatea alcătuirii propriului program. Bruxelles în timp real, un blog Wall Stret Journal, scria încă din aprilie că mai mulți comisari, inclusiv președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, „lucrează” din țările de origine și deleagă atribuții importante către subordonați. Teoretic asta se subsumează viziunii lui Juncker conform căreia Comisia trebuie să facă „mai puțin dar mai bine”.

„Această Comisie va fi diferită: politică, experimentată și orientată spre rezultate.

Vom face mai puțin, dar ne vom face munca într-un mod mai eficace. Vom lucra ca o echipă și nu în „silozuri separate”. Vom fi politicieni și nu tehnocrați”, spunea el într-o conferință de presă în 2014.

Totuși, în urma unor nemulțumiri exprimate de public, Juncker a cerut comisarilor să nu mai absenteze cel puțin la întrunirile Comisiei.

Toate declarațiile și documentele prezentate de Politico au fost obținute din surse multiple, dar care au făcut dezvăluirile au ales să vorbească off-the-reccord. Declarațiile „oficiale” ale foștilor angajați sunt în general în limita politeții ușor evazive practicată la Bruxelles.

Chiar dacă nu are o influență profundă asupra politicilor UE, Crețu gestionează un portofoliu de 350 de miliarde destinate țărilor mai puțin dezvoltate în perioada 2014-2020, adică o treime din bugetul european.

Crețu nu se află pentru prima dată într-o situație sensibilă. Ea este prietenă cu soția lui Ponta, prim-ministrul care a nominalizat-o pentru Comisia Europeană. În 2013 scrisorile de dragoste dintre ea și Collin Powell au fost făcute publice de către un hacker. În scrisori ea îi zicea lui Powell, pe atunci secretar de stat (ministru de externe) al SUA că este „cea mai mare iubire” și că plânge după el ca o adolescentă.

Mai mult decât alte scandaluri, acesta se potrivește ca o mănușă clieșeelor negative despre români și România. Conform relatărilor, Crețu ajunge târziu la lucru, nu se simte legată de regulile instituționale, tratează unii angajați ca pe servitori dar poate fi amabilă și plăcută în plan personal. Este posibil ca Juncker și Comisia să încerce să îngroape subiectul, căci stilul relaxat nu îi este specific doar ei. Dar, dacă povestea capătă proporții, cu siguranță imaginea românilor în instituțiile europene va avea de suferit.

Sursa foto: PresaLocala

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.