Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presupusul asasin al lui Aleksandr Litvinenko a rămas PERPLEX

Rusul Andrei Lugovoi, unul dintre cei doi presupuşi asasini ai opozantului Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, otrăvit cu poloniu la Londra în 2006, s-a declarat marţi "perplex" în faţa sancţiunilor americane anunţate luni împotriva sa, relatează AFP, potrivit agerpres.

"Acest lucru nu-mi provoacă decât uimire", a declarat Andrei Lugovoi, fost agent secret rus devenit parlamentar, pentru agenţia de ştiri RIA Novosti. "Sunt deputat, mă ocup de legi", a insistat el.

Citeşte şi: Un apropiat al lui Putin și doi TEMUȚI asasini, sancționați DUR de SUA

Membru al Partidului Liberal Democrat (LDPR), Lugovoi l-a acuzat pe preşedintele american Barack Obama, cu câteva zile înainte de încheierea mandatului acestuia, că doreşte "să distrugă Rusia prin toate mijloacele".

Trezoreria şi Departamentul de Stat al SUA au anunţat luni că adaugă trei nume - Aleksandr Bastrikin, preşedintele Comitetului de Investigaţii rus, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun - pe aşa numita listă "Magnitski" care dă numele unei legi americane din decembrie 2012 care permite îngheţarea eventualelor bunuri şi interese în SUA ale responsabililor ruşi vinovaţi, conform Washingtonului, de grave violări ale drepturilor omului.

Actualizarea acestei liste, care se face anual de către executivul american, este o sursă de tensiune din 2012 între Moscova şi Washington.

Aleksandr Bastrikin, preşedintele Comitetului de Investigaţii rus însărcinat cu cele mai importante anchete penale din ţară, nu a avut o reacţie după anunţarea acestor sancţiuni.

Citeşte şi: Atac ARMAT în centrul Atenei. Un poliţist a fost rănit

Cea de-a treia persoană care face obiectul sancţiunilor americane, Dmitri Kovtun, este suspectat la fel ca Andrei Lugovoi că ar fi direct implicat în otrăvirea cu poloniu radioactiv a fostului agent FSB (ex-KGB) Aleksandr Litvinenko în 2006 la Londra.

Litvinenko a decedat la 23 noiembrie 2006, la vârsta de 43 de ani. Cu trei săptămâni înainte, el băuse un ceai într-un bar din Millenium Hotel, în centrul Londrei, în compania lui Andrei Lugovoi, fost agent FSB, şi a omului de afaceri rus Dmitri Kovtun, şi el provenind din rândurile serviciilor secrete ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.