DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Prețul carburanților va fi înghețat în Republica Moldova

pompa benzina

Începând cu 1 iulie, prețul la pompă în Republica Moldova, va fi înghețat, când vor intra în vigoare noile reguli de calcul pentru stabilirea cotaţiilor pentru benzină şi motorină stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, notează TVR Moldova.

Deocamdată, nu este clar dacă de luna viitoare produsele petroliere vor costa mai mult sau mai puţin. Experţii economici spun că soluţiile prevăzute de autorităţi nu vor duce la un echilibru de preţuri pe piaţa petrolieră.

La fiecare două săptămâni, companiile petroliere vor stabili un preţ maxim de comercializare. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a hotărât că preţul va fi decis în funcţie de cotaţiile bursiere Platts, marjele comerciale stabilite de agenţie, cotele accizelor şi cele prevăzute de Codul Fiscal. Autorităţile spun că metoda de calcul a fost făcută în baza datelor prezentate de companiile petroliere în ultimii 5 ani.

ANDREI ADAM, şef, Departamentul licenţiere, monitorizare şi control a activităţilor licenţiate din cadrul ANRE: Preţurile actuale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu pot fi majorate de către vânzători până la intrarea în vigoare a Metodologiei respective.

Reprezentanţii companiilor petroliere se plâng că suportă pierderi financiare fără precedent. Unii spun că vor contesta decizia în instanţa de judecată.

CORNEL CONSTANTINESCU, reprezentant, companie petrolieră: Este extraordinar de deranjant pentru noi faptul că, în primul rând dacă spuneţi care este marja cu care trebuie să lucrăm, nici măcar calculele pe baza cărora aţi stabilit marjele de 2,33 respectiv 1,98 nu le ştim şi nu înţelegem cum au fost calculate.

ŞTEFAN CREANGĂ, director ANRE: Dacă d-voastră aveţi cheltuieli de 50.000 de euro pentru chiria unei staţii, spuneţi ce trebuie să facă ANRE ca să înţelegeţi că aceste cheltuieli sunt prea exagerate. Nu puteţi să puneţi ineficienţa d-voastră pe spatele consumatorilor.

MARIANA SOLOMON, director financiar companie petrolieră: Până la moment aceste cheltuieli au fost recunoscute de către Agenţie şi acum deja prin calcului stabilit nu mai sunt recunoscute.

Până acum ce s-a întâmplat, s-a încălcat un anumit regulament, a fost indus în eroare consumatorul. Prin ce pârghii ar urma companiile să-şi eficientizeze costurile la staţii, să închidem energia, să nu achităm salariile?

CRISTINA TISCUL, manager de proiect, Asociaţia Investitorilor Străini: Este inexplicabil faptul cum marjele din 2021 pot să fie mai mici decât cele stabilite în 2018, având în vedere cel puţin inflaţia.

Având o rentabilitate negativă, activitatea economică a întreprinderilor va avea cele mai grave repercusiuni asupra societăţilor şi angajaţilor acestora.

Companiile petroliere vor avea nevoie de o perioadă de jumătate de an pentru a-şi aduce sistemele informaţionale IT în conformitate cu noua metodologie în scopul ţinerii evidenţei pe partide.

Nici experţii economici nu pot prognoza dacă preţurile la combustibil vor fi mai mari sau mai mici din întâi iulie, când va intra în vigoare hotărârea ANRE. Potrivit analiştilor trebuie găsite alte soluţii pentru stabilirea echitabilă a preţurilor la carburanţi.

VIOREL GÎRBU, expert economic: Tot ce fac autorităţile cu aceste marje, adaosuri comerciale în mărime fixă sunt de o durată scurtă şi nu duc la soluţionarea problemei.

Noi putem să stabilim pe interior Platts-ul nostru, o bursă de mărfuri în care să se vadă clar importul în cantităţi mari să se facă exclusiv prin bursă.

Şi comerţul cu amănuntul să se facă exclusiv din combustibilul cumpărat la bursa de mărfuri, cu preţuri, cotaţii stabilite zilnic. Cine sunt proprietarii reali a staţiilor peco, să nu admitem concentrarea pieţei, să nu admitem situaţii de monopol şi de înţelegere de cartel.

În ultimele 6 luni, în Republica Moldova un litru de benzină s-a scumpit în nouă rânduri, cu peste 5 lei. Ultima majorare a fost făcută sâmbătă.

Agricultorii şi asociaţiile din industria alimentară au cerut de mai multe ori Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică să plafoneze preţurile la benzină şi motorină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.