Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul gazului crește până la 205 euro la Bursa din Amsterdam. Borrell: `Scurgerile de gaze de la Nord Stream sunt un act deliberat`

Omniapres
gaz UE Moldova

Prețul gazului a crescut la 205 de euro pe megawatt oră la Bursa de Valori din Amsterdam. O creștere la începutul sesiunii de peste 10%, în timp ce Europa investighează pierderile de gaze misterioase de la Nord Stream, relatează Ansa preluat de Rador.

Vezi: Cine ar fi autorii exploziilor de la Nord Stream - Vinovații sunt de la Unitatea GUCI

Incidentele nu au niciun impact asupra aprovizionării cu gaze în Europa, deoarece conexiunile nu sunt utilizate în prezent, dar creează în continuare tensiune pe piețele energetice.

UE consideră că pierderile din această săptămână de la două gazoducte submarine între Rusia și Germania "nu sunt o coincidență", ci sunt "un act deliberat", a declarat Înaltul Comisar al UE pentru politică externă, Josep Borrell. Exprimându-și "îngrijorarea profundă" cu privire la scurgerile de gaze de la Nord Stream 1 și 2 și solicitând o investigație, Borrell a spus într-o declarație că "toate informațiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat".

UE solicită o investigație aprofundată. "Actele de sabotaj #Nordstream par a fi o încercare de a destabiliza în continuare aprovizionarea cu energie a UE. Avem nevoie de o investigație urgentă și aprofundată. Cei care au comis acest act vor fi considerați pe deplin răspunzători și obligați să plătească. Eforturile noastre de diversificare a aprovizionării cu energie în ceea ce privește gazul rusesc continuă", a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

Marți, cele două linii ale Nord Stream, 1 și 2, au suferit avarii "fără precedent" în porțiunea Mării Baltice dintre Danemarca și Suedia. Și, deși, gazoductul care leagă Rusia de Europa este acum oprit din cauza războiului din Ucraina, a sancțiunilor de la Moscova și a șantajului Kremlinului, la Amsterdam prețul gazului - care rămăsese mai mult sau mai puțin stabil și după închiderea robinetelor din partea Gazprom, în august - a urcat până la 207 euro pe megawatt oră (+19%).

Sabotaj sau atac deliberat sub steag fals? Ce s-a întâmplat la o adâncime de 80 de metri nu este încă clar și va fi investigat: de fapt, nimeni din Occident nu pare să ia în considerare ipoteza unui simplu incident, ci mai degrabă pe cea a mâinii lui Vladimir Putin. Seismologii danezi și suedezi au înregistrat două explozii puternice în mare, în jurul insulei daneze Bornholm: prima la 2:03 în noaptea dintre duminică și luni cu magnitudinea 1,9, a doua de 2,3 la ora 19:04.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.