Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului crește, într-un context tot mai agitat: UE pregătește ebmargoul, Arabia Saudită are probleme

SteelGruru
petrol

Prețul petrolului a urcat luni cu 3 dolari, Brent-ul depășind 110 dolari pe baril, în condițiile în care țările UE iau în considerare posibilitatea de a se alătura SUA în embargoul asupra petrolului rusesc, iar un atac din weekend asupra instalațiilor petroliere saudite a provocat neliniște.

Conform reutets, contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 3,44 dolari, sau 3,2%, la 111,37 dolari pe baril la ora 0443 GMT, după o creștere de 1,2% vinerea trecută, informează Mediafax.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 3,54 dolari, sau 3,4%, la 108,24 dolari, peste saltul de 1,7% înregistrat vinerea trecută.

Guvernele UE vor analiza dacă să impună un embargo petrolier asupra Rusiei.

La începutul zilei de luni, vicepremierul Ucrainei, Iryna Vershchuk, a declarat că nu există nicio șansă ca forțele țării să se predea în orașul port Mariupol, asediat în estul țării.

Cu puține semne de atenuare a conflictului, accentul a revenit pe întrebarea dacă piața va fi capabilă să înlocuiască barilul rusesc afectat de sancțiuni.

"Un atac Houthi asupra unui terminal energetic saudit, avertismentele privind un deficit structural de producție din partea OPEC și un potențial embargo petrolier al Uniunii Europene asupra Rusiei au făcut ca prețurile petrolului să sară în Asia", a declarat într-o notă Jeffrey Halley, analist senior al OANDA. "Chiar dacă războiul din Ucraina se termină mâine, lumea se va confrunta cu un deficit energetic structural, din cauza sancțiunilor rusești".

În weekend, atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, au provocat o scădere temporară a producției la o rafinărie Saudi Aramco din Yanbu, alimentând îngrijorarea pe o piață agitată a produselor petroliere.

Cel mai recent raport al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și al aliaților, inclusiv Rusia, a arătat că unii producători continuă să nu își atingă cotele de aprovizionare convenite.

OPEC+ și-a ratat ținta de producție cu peste 1 milion de barili pe zi (bpd) în februarie, au declarat trei surse pentru Reuters, în cadrul pactului lor de a crește producția cu 400.000 bpd în fiecare lună, pe măsură ce își reduc drastic reducerile de producție făcute în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.