Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețurile gazelor naturale scad din nou pe piețele internaționale: semn de întrebare dacă reducerea va afecta si tarifele de energie electrică din februarie

assets.rbl.ms
petrol-gaze

Este clar că în ianuarie PPC a menținut prețurile scăzute. Și a reținut și restul pieței, care altfel ar fi ieșit la 16-17 cenți pe kilowatt oră, nu la 15,4 care era prețul mediu în tariful verde, scrie energypress.gr.

Semnul întrebării este ce se va întâmpla peste trei săptămâni și jumătate de astăzi, în februarie. Pe piețele internaționale, pretul gazelor naturale pare sa scada, dar chiar dacă tendința descendentă continuă, piața se întreabă dacă poate rezista pentru a doua lună la rând aceleiași politici agresive.

Mai mulți furnizori vor vedea marje brute reduse cu prețurile pe care le-au dat pentru luna aceasta și, după cum transmit directorii lor, nu sunt deloc siguri că vor urma aceeași politică în următoarea. Ei își pot reduce expunerea și pot alege să iasă cu 16 - 17 cenți. Este o decizie comercială pe care încă nu au discutat-o și luat-o, însă îngrijorarea nu este ascunsă.

În cele din urmă, în săptămânile următoare se va vedea care dintre cele două școli are avut dreptate: Marea majoritate a furnizorilor care au urmat prețul scăzut al PPC, sacrificând o parte din profitabilitatea lor, deoarece altfel riscau să vadă clienții trecând la jucătorul dominant sau cei care au întors spatele în politica agresivă și au rămas mai sus decât alții, adică cei care au ales să nu-și compromită rentabilitatea, cu raționamentul că chiar dacă vor pierde câteva mii de clienți în ianuarie, vor compensa pierderea cu veniturile mai mari pe care le vor pune în cufer din cauza unui preț mai mare.

Exercițiul nu este simplu și, desigur, PPC deține din nou cheia. Dacă scade pentru a doua lună consecutiv, piața va fi forțată să se adapteze la propriul preț, nu există altă opțiune.

Gama de mișcări ale clienților în ianuarie

Desigur, un factor care va lua în considerare politicile comerciale ale furnizorilor este gama de mișcări ale clienților în ianuarie. Este posibil ca prima lună de implementare a noului sistem să se dezvolte într-o perioadă de ajustare pentru consumatori și pentru că aceștia nu sunt încă familiarizați cu tarifele colorate vom vedea puțină mobilitate și puține plecări.

Și dacă mișcările clienților se dovedesc a fi mai mari? Apoi, pentru a acoperi evident deficitul furnizorilor, adică pentru a acoperi pierderea clienților prin atragerea de noi, aceștia vor trebui să iasă cu prețuri mai mici în februarie, astfel încât să apară printre cei mai ieftini. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ei vor trebui să aibă ajutorul zeiței norocului, adică pentru întreaga lună să se miște cu tendințe de scădere a gazelor naturale, fără urcușuri și coborâșuri și mai ales creșteri, condiție pe care nimeni nu o poate garanta.

Nervozitatea nu pare să lipsească de pe piață în primele zile ale anului 2024. Valul de frig care a lovit nordul Europei în perioada sărbătorilor a declanșat o mică creștere a prețurilor, dar la scurt timp au scăzut din cauza unei îmbunătățiri a prognozelor meteo. Vineri, indicele TTF a atins un maxim de nouă zile de 35 euro/MWh, dar ieri a scăzut la 31,6 euro/MWh în urma prognozelor meteo mai blânde și pe fondul ofertei ridicate. Cu alte cuvinte, piața a exagerat vineri, ceea ce arată și că nervozitatea pe care am observat-o anul trecut probabil pare să se mențină în aceste prime zile ale noului an.

În sfârșit, noile tarife evidențiază și o neregulă cu reducerile de consistență, pe care ar trebui să o analizeze Ministerul Finanțelor și ASF. În tabelul comparativ al tarifelor verzi, prețul final pe kilowatt-oră cotat de RAAE (https://invoices.rae.gr/oikiako/), este cel după luarea în considerare a reducerii de consistență pe care o au mai mulți furnizori în programul lor. Cu toate acestea, reducerea de consistență nu se aplică tuturor consumatorilor.

Este vorba doar de consecvenți, de cei care vor plăti la timp, care nu reprezintă 100% din piață. Cu alte cuvinte, clienții furnizorilor care își vor plăti energia electrică pentru luna ianuarie chiar și cu câteva zile întârziere, pierzând astfel reducerea de consistență, vor plăti cu totul alt preț decât cel afișat în tabelul RAAEY. Iar statisticile pieței din ultimii ani au arătat că 70% dintre consumatori plătesc la timp. Restul de 30% va fi solicitat să plătească pentru luna curentă o taxă mai mare și destul de diferită de cea prezentată în tabel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.