Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețurile petrolului au crescut, după ce Europa a anunța embargoul impus Rusiei

TASS
Rusia petrol

Preţurile petrolului au crescut miercuri, după ce liderii Uniunii Europene au convenit asupra unei interdicţii parţiale şi treptate a petrolului rusesc şi pe măsură ce China a pus capăt restricţiilor din Shanghai legate de Covid-19, ceea ce ar putea susţine cererea pe o piaţă deja tensionată, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 1,83 dolari, sau 1,6%, la 117,46 dolari pe baril, la ora 15:56 GMT (18:56 ora României), informează News.ro.

Cotaţia petrolului US West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,77 dolari, sau 1,6%, ajungând la 116,45 dolari pe baril.

Ambele valori de referinţă au înregistrat câştiguri în luna mai, marcând a şasea lună consecutivă de creştere a preţurilor.

”Dispoziţia de pe piaţa petrolului pare să devină din ce în ce mai optimistă”, a declarat analistul Julius Baer Norbert Rucker.

Liderii UE au convenit luni, în principiu, să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an, acestea fiind cele mai dure sancţiuni ale blocului de până acum, adoptate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”.

Odată adoptate pe deplin, sancţiunile asupra ţiţeiului vor fi aplicate în decurs de şase luni, iar cele asupra produselor rafinate în opt luni.

Embargoul scuteşte livrările ruse de petrol prin conducte către Ungaria şi alte două state central-europene fără ieşire la mare.

”Ne menţinem punctul de vedere că, în timp, Rusia va putea redirecţiona majoritatea exporturilor sale şi va putea stabili un impact maxim asupra producţiei ruse la 1,5 milioane de barili pe zi”, a spus JP Morgan într-o notă.

Surse au declarat pentru Reuters că companiile petroliere ruse, în frunte cu Rosneft, intenţionează luna aceasta să redeschidă sondele pe care le-au închis din cauza sancţiunilor occidentale.

În China, restricţiile stricte legate de Covid-19 din Shanghai au fost eliminate miercuri, după două luni, determinând aşteptări privind o cerere mai fermă de combustibil din partea ţării.

Două surse OPEC+ au declarat miercuri că membrii săi nu au discutat ideea suspendării Rusiei din actualul acord de aprovizionare cu petrol, după ce Wall Street Journal a relatat marţi că este în discuţie o astfel de măsură.

OPEC+ cuprinde membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii acestora, în frunte cu Rusia.

Grupul urmează să se întâlnească joi pentru a-şi stabili politica.

Unii membri ai Golfului au început să planifice o creştere a producţiei cândva în următoarele câteva luni, a scris Wall Street Journal, citând delegaţii OPEC.

OPEC+ a fost criticată pentru că nu a sporit producţia mai rapid pentru a face faţă creşterii preţurilor combustibililor.

Un comitet tehnic al OPEC+ şi-a redus miercuri prognoza pentru excedentul pieţei petroliere din 2022 cu aproximativ 500.000 bpd, la 1,4 milioane bpd, au spus surse.

Producţia de ţiţei din SUA a crescut în martie cu peste 3%, până la cel mai ridicat nivel din noiembrie, a arătat marţi un raport al Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca stocurile de ţitei din SUA să fi scăzut săptămâna trecută, in timp ce stocurile de benzină şi distilate au fost estimate că ar fi crescut. Datele oficiale ale guvernului sunt aşteptate joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.