Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preţurile petrolului au crescut vineri, susţinute de oferta limitată

Reddit
petrol burse

Preţurile petrolului au crescut vineri, susţinute de oferta limitată, înainte de weekendul prelungit pentru comemorarea Zilei Memorialului din Statele Unite, care marchează şi începutul neoficial al sezonului de vară în SUA, în care creşte cererea de carburanţi, transmite Reuters preluat de news.

În plus, ţările Uniunii Europene negociază un acord privind sancţiunile pentru petrolul rusesc, care ar impune un embargo asupra livrărilor marine, dar ar întârzia sancţiunile asupra petrolului livrat prin conducte, pentru a câştiga Ungaria şi alte state membre fără ieşire la mare, au spus oficialii.

Opoziţia Ungariei la sancţiunile petroliere - şi reticenţa a altor câteva ţări - a împiedicat implementarea de către UE a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma invadării Ucrainei.

”Credem că o scădere bruscă a exporturilor ruseşti de petrol ar putea declanşa o criză a petrolului în stilul anilor 1980 şi ar putea împinge preţul petrolului Brent cu mult peste 150 de dolari pe baril”, a spus Bank of America într-o notă.

Un acord ar putea fi convenit duminică de trimişii guvernelor Uniunii Europene la Bruxelles, la timp pentru ca liderii lor să-l aprobe la summitul lor din 30-31 mai, au spus oficialii.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 1,18 cenţi, sau cu 1%, la 118,58 dolari, la ora 16:59 GMT (18:59 ora României), în timp ce cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 39 cenţi sau cu 0,3%, la 114,48 dolari pe baril.

"Sezonul călătoriilor auto din SUA şi cererea puternică de călătorii ar trebui să ajute (preţurile). În condiţiile în care creşterea ofertei este sub cea a cererii, este probabil ca piaţa petrolului să rămână subaprovizionată. Prin urmare, perspectiva noastră privind preţurile ţiţeiului este de creştere", a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Stocurile de benzină din SUA au scăzut în ultima săptămână, în pofida producţiei mai mari a rafinăriilor, au arătat miercuri datele U.S. Energy Information Administration.

Începutul sezonului călătoriilor de vară în Statele Unite presupune în mod normal un consum crescut.

Îngrijorarea cu privire la confiscarea de către Garda Revoluţionară paramilitară a Iranului a două petroliere greceşti în Golful Persic, împreună cu un weekend prelungit în SUA, îi fac pe investitori să fie nervoşi înainte de weekend, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

”Avem ipoteze că cererea de petrol şi gaze ar putea fi mai puternică, deoarece bursa sugerează că temerile de recesiune ar putea fi exagerate”, a spus Flynn.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului austriac Karl Nehammer că Moscova îşi va îndeplini angajamentele de livrare a gazelor naturale.

”De asemenea, a ridicat subiectul (şi a spus) că toate livrările vor fi finalizate în totalitate”, a spus Nehammer.

Preţurile petrolului au crescut după revoluţia iraniană din 1979 şi un război lung între Iran şi Irak (1980-88), deşi o recesiune globală a redus cererea de combustibil şi preţurile petrolului s-au retras.

Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 50% până în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.