Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețurile petrolului urcă vertiginos, după sancțiunile impuse Rusiei

SteelGruru
petrol

Preţurile petrolului au crescut luni cu cel puţin 3%, pe măsură ce aliaţii occidentali au impus mai multe sancţiuni Rusiei şi au exclus unele bănci ruseşti din sistemul global de plăţi Swift, care ar putea cauza perturbări severe ale exporturilor sale de petrol, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 2,89 dolari, sau 3%, la 100,82  dolari pe baril până la ora 17:08 GMT, după ce a atins un maxim de 105,07 dolari pe baril la începutul tranzacţiilor. Contractul Brent pentru livrarea în aprilie expiră luni, informează News.ro.

Cel mai activ contract, pentru livrarea în mai, a crescut cu 3,14 dolari la 97,26  dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,79 dolari, sau 4,1%, la 95,38 dolari pe baril, după ce a atins 99,10 dolari la începutul tranzacţiilor.

Preocupările tot mai mari cu privire la întreruperile livrărilor de energie ale Rusiei fac să crească brusc preţurile petrolului şi gazelor”, a declarat Carsten Fritsch, analist al Commerzbank.

Rusia se confruntă cu perturbări severe ale exporturilor sale de toate mărfurile, de la petrol la cereale, după ce naţiunile occidentale au impus sancţiuni severe Moscovei şi au exclus unele bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

”Rusia ar putea riposta la aceste măsuri dure prin reducerea sau chiar suspendarea completă a livrărilor de energie către Europa”, a spus Fritsch.

Sortimentele de ţiţei ruseşti, care reprezintă aproximativ 10% din oferta globală de petrol, au fost grav afectate pe pieţele fizice.

Goldman Sachs şi-a majorat estimarea privind preţul petrolului Brent pe o lună la 115 dolari pe baril, de la nivelul anterior de 95 dolari.

”Ne aşteptăm ca preţurile mărfurilor pentru care Rusia este un producător cheie să crească de aici - acestea includ petrolul”, a spus banca.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii conduşi de Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, urmează să se întâlnească miercuri. Analiştii se aşteaptă ca grupul să respecte planul de a suplimenta livrările în aprilie cu 400.000 de barili pe zi.

Înainte de întâlnire, OPEC+ şi-a revizuit în jos prognoza privind excedentul pieţei petroliere pentru 2022 cu aproximativ 200.000 bpd, până la 1,1 milioane bpd, subliniind tensiunile pieţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.