Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziune bombă pe piața muncii, în 2023: Meseria de contabil va dispărea

contabilitate

Previziuni spectaculoase făcute de un expert privind evoluția pieței muncii în România, în anul 2023. Principala caracteristică a anului 2023 va fi invadarea pieței muncii de către refugiați sau angajați din alte țări. Vești proaste vin și pentru unii specialiști, căci meseriilor lor ar putea dispărea.Cătălin Ghinăraru, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare a Muncii a făcut o serie de previziuni pentru RFI.

Inteligența artificială va face să dispară multe ocupații iar contabilii de exemplu vor deveni istorie. Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică noi ocupații iar printre ele se numără cea de numerolog, tehnician de imprimare 3D sau consilier de cuplu.

Cum se vede piața muncii din acest an prin ochii lui Cătălin Ghinăraru, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare a Muncii?

În Clasificarea Ocupațiilor din România care este gestionată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale există mii de ocupații introduse acolo în timp. Și care reflectă până la urmă schimbările care s-au produs pe piața românească a muncii. Aceste ocupații sunt introduse, altele sunt eliminate. Nu o să mă apuc să comentez la numerolog pentru că este sigur o ocupație dar nu știu acum ce reflectă. Sigur că reflectă o cerință de pe piața muncii.Tehnician de imprimare 3D arată apariția unei noi tehnologii, maturizarea ei pe piață. Și faptul că sigur această tehnologie produce și în România și va avea un impact semnificativ asupra tuturor proceselor de producție. De înțeles că ele sunt introduse acolo nu pentru că dorește ministerul. Ci pentru că există o cerință din partea pieței, Ori se modifică conținutul ocupației. Ceea ce este foarte important. Pentru că în Clasificarea Ocupațiilor din România există și o descriere a ocupației. Nu e doar o ocupație care pune eticheta numerolog. Asta sare în ochi. Dar există o descriere a ocupaţiei respective. Dacă se produce o modificare a conținutului atunci la cererea agenților pieței, care sunt direct interesați de ocupația respectivă, indiferent care ar fi ea, apare o modificare de conținut. Au apărut foarte multe ocupații legate de noile tehnologii, de tehnologiile informațiilor și comunicațiilor. Dezvoltarea a fost explozivă. Foarte multe ocupații care țin de sfera serviciilor. Sunt foarte multe care țin de noua dezvoltare a societății, de societal care evoluează. Acest consilier de cuplu, de exemplu, ține de evoluția societalului românesc care începe să se apropie de societalul din statele avansate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.