Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziune sumbră a Ministrului Educaţiei: Ce a spus Mircea Dumitru despre plagiate

newsspaces.tk
mircea dumitru

Mircea Dumitru spune că, la patru ani după ce a început discuţia publică referitoare la plagiatele din tezele de doctorat, este surprins de amploarea fenomenului. În direct la Digi24, ministrul Educaţiei a apreciat că sunt probabil multe astfel de cazuri care nu vor fi făcute niciodata publice. Pe de altă parte, în acest moment, în care se face o reformă a sistemului şcolilor doctorale, sunt instituţii care au rezerve atunci trebuie să ofere date.

„Cazurile acestea care acum sunt foarte discutate, şi pentru că persoane respective au mediatizare foarte mare, sunt persoan care au avut funcţii foarte înalte în statul român sau care încă au astfel de funcţii, şi-au obţinut doctoratul cu mulţi ani în urmă. Acum 15 ani, poate chiar acum 20 de ani. De atunci şi până acuma au fost mii de teze de doctorat. În plus, conducătorii de doctorat ai acestor persoane nu mai lucrează în momentul de faţă, nu mai au contracte de muncă cu universităţile, unii dintre ei au murit. Deci este o situaţie foarte dificilă.

Cred că o soluţie instituţională va trebui, pe un orizont de timp mediu, să aibă în vedere o responzabilizare mai mare a universităţilor şi a şcolilor doctorale.

Unele instituţii răspund cu reticenţă, încearcă să se apere deşi, sigur, în anumite situaţii nici nu prea mai au ce să mai apere pentru că deja analizele au fost făcute, au apărut în presă, au apărut pe bloguri, pe toate reţelele de socielizare. Însă sigur că există o anumită rezervă şi reţinere, oarecum de înţeles din punct de vedere psihologic, dar în niciun caz de acceptat din punct de vedere moral. O rezervă de a oferi toate informaţiile care ar fi relevante pentru a merge până la capăt cu această evaluare.

CNATDCU în momentul acesta evaluează câteva teze pentru care au fost formulate suspiciuni credibile şi recomandările pe care le poate face, în limitele pe care le avem acuma, care sunt date de legislaţie, sunt recomandările de a retrage titlul de doctor pentru aceste persoane. Dar nu excludem posibilitatea de a merge mai departe şi de a gândi şi o responsabilizare totală a conducătorilor de doctorat.

Cred că este vorba de nevoia de a avea o soluţie instituţională, mai degrabă decât o soluţie punctuală care să fie aplicată doar atunci când sunt semnalate cazurile de către presă. Este, din păcate, un fenomen care are o dimensiune la care nu m-am aşteptat. Când a început toată această poveste, când a început desfăşurarea aceste investigaţii, acum 4 ani, la Universitatea din Bucureşti, nu puteam să anticipez că există o extindere a acestui fenomen. Şi dacă te uiţi în urmă, probabil că mai sunt şi multe alte cazuri de acest fel pe care nu le ştim acuma sau pe care, probabil, nu le vom afla niciodată”, a mai spus Dumitru pentru sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.