Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziune sumbră în plin război comercial - Ciondănelile dintre SUA și China, efect devastator și pentru oamenii de rând

sua china

Oamenii de rând ar putea avea cel mai mult de suferit de pe urma războiului comercial SUA-China, arată o analiză transmisă miercuri de Saxo Bank.

Potrivit analiștilor, oamenii de rând au cel mai mult de suferit de pe urma „ciondănelilor” comerciale, întrucât tarifele stabilite de Trump au fost folosite pentru a afecta exporturile Chinei, odată cu alte produse ale altor țări, China fiind partenerul comercial global nr.1 al Statelor Unite și „responsabilă” pentru 45% din deficitul comercial al Statelor Unite din 2009 și pentru 36% din 2001, când China a intrat în OMC, scrie mediafax.ro.

„Toată lumea vorbește acum de războaie comerciale, iar Saxo arată cu degetul lipsa de viziune a guvernelor lumii care escaladează tensiunile comerciale înainte de alegerile mid-term din SUA, programate la 6 noiembrie, când președintele Trump trebuie să demonstreze că obține un târg mai bun pentru America, deci am putea să ne confruntăm cu o criză severă”, potrivit Saxo Bank.

„Ceea ce face problemele comerciale mai dificile azi este că valutele nu mai au dinamica de altădată, sau pe cea pe care o așteptăm. O țară care are surplus de cont curent ar trebui să aibă o monedă mai puternică, dar, în lumea de azi, toate economiile cu surplus de cont curent încearcă să reducă puterea monedelor proprii în raport cu dolarul SUA, pentru a-și păstra competitivitatea și a evita deflația”, arată raportul.

ALERTĂ - Iohannis lovitură în PLIN pentru PSD: a contestat la CCR Fondul Suveran de Investiții

Potrivit Saxo Bank, în timp ce acțiunile globale au avut probleme anul acesta, sectorul tehnologiei aduce profituri semnificatile investitorilor, ceea ce le face și mai atractive. „O caracteristică interesantă a companiilor tech este leverage-ul mic al datoriei (datoria netă este -0,62, cum arată indicele MSCI World Information Technology), ceea ce face sectorul foarte puțin afectat de schimbările politicilor monetare”, menționează sursa citată.

„Poziția agresivă a administrației Trump referitor la comerț s-ar putea dovedi dăunătoare dolarului SUA, pentru că întreruperile comerciale vor reduce ciclul de transformare a resurselor în dolari, din moment ce partenerii SUA vor dori să evite rezervele de dolari sau chiar dolarii în totalitate. Cea din urmă cale a ales-o China, care încearcă să-și impună propria monedă în schimburile comerciale”, spun analiștii.

Potrivit Saxo Bank, până acum China a răspuns SUA folosind aceleași măsuri, fără a căuta o escaladare.

„Dacă Beijingul și-ar dori un război comercial cu adevărat, cea mai eficientă metodă ar fi să trimită inspectori sanitari la companiile partenere ale marilor companii americane în China și le-ar închide pentru câteva săptămâni sau luni, impactul ar fi, cu siguranță, mult mai mare decât ridicarea tarifelor propusă de Beijing”, arată raportul.

„După un start bun la începutul anului, evoluția mărfurilor a fost tot mai greu încercată. Cu petrolul, o creștere de mai multe luni a rămas fără suflu după ce națiunile OPEC+ au decis să crească producția pentru a stabiliza prețul. Metalele prețioase și semiprețioase au fost afectate de întărirea dolarului și de imprevizibilitatea dobânzilor băncilor centrale. Metalele industriale s-au împotmolit după ce China a dat semne de încetinire”, mai spun analiștii.

Dezbateri APRINSE în Parlament! UDMR joacă tare în scandalul modificărilor aduse Codului penal: 'Dacă amendamentele nu trec, nu vom susţine modificările'

„În a doua jumătate a lui 2018, am putea vedea prețul țițeiului susținut de o cerere solidă și de riscurile geopolitice continue - se apropie termenul limită pentru aplicarea sancțiunilor SUA către Venezuela și Iran. Mai mult decât asta, poate ar trebui să ne îngrijoreze scăderea cererii înregistrată în economiile emergente”, a declarat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank.

„Trimestrul III va fi o perioadă tranzițională în care vom vedea o înrăutățire a spreadului pe credite, ceea ce va duce la o inversare a curbei de profit până la finele anului și începutul lui 2019, iar, deși o curbă inversată nu înseamnă neapărat recesiune, Saxo crede că o economie supraîncălzită și o Rezervă Federală mai agresivă pot accelera drumul spre ea”, spun specialiștii.

„Pozițiile pe active mai riscante vor continua să fie discrete - investitorii vor fugi de așa-numitele economii bazate pe lanțuri de aprovizionare și de sectoarele sensibile la tarife, cum sunt IT-ul și energia, din moment ce nu există nimic clar legat de războiul comercial. Zgomotul politic din UE va fi și el monitorizat, cu accent pe Italia, pe măsură ce ne apropiem de luna octombrie, când bugetul pe 2019 va fi prezentat. În același timp, un mediu instabil cum este cel prezent oferă și oportunități. Sell-off-ul pe care l-am văzut în lunile anterioare a dus la o creștere a spreadurilor la credite, ceea ce face din obligațiunile americane și anumite obligațiuni corporate o bună investiție”, a declarat Althea Spinozzi, specialist obligațiuni Saxo Bank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.