Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prezenţa cadrelor didactice în unităţile de învăţământ pe perioada suspendării cursurilor nu este necesară (FSLI)

Inquam Photos/Octav Ganea
Protest FSLI la Ministerul Muncii

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia că nu este necesară prezenţa cadrelor didactice în unităţile de învăţământ pe perioada suspendării cursurilor, întrucât acestea nu derulează, în acest interval de timp, activităţi de predare-învăţare-evaluare, care să impună prezenţa fizică în unitatea de învăţământ şi le recomandă acestora să formuleze plângere penală împotriva angajatorului, dacă acesta îi va chema la şcoală.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că nu este necesară prezenţa cadrelor didactice în unităţile de învăţământ pe perioada suspendării cursurilor, întrucât aceştia nu derulează, în acest interval de timp, activităţi de predare - învăţare - evaluare care să impună prezenţa fizică în unitatea de învăţământ. Mai mult, atunci când se vor dispune măsuri de recuperare a materiei, cadrele didactice nu vor fi remunerate suplimentar!", afirmă FSLI, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

În ceea ce priveşte celelalte categorii de angajaţi din unităţile şi instituţiile de învăţământ, FSLI consideră că trebuie respectate recomandările Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) şi flexibilizat programul de muncă, astfel încât, în funcţie de specificul activităţii, să se recurgă la munca de la domiciliu şi la evitarea supraaglomerării la locul de muncă.

"În condiţiile în care conducerile unităţilor de învăţământ şi ale inspectoratelor şcolare vor continua să ignore măsurile dispuse de instituţiile abilitate pentru a limita răspândirea pandemiei, prin chemarea la şcoală a salariaţilor a căror prezenţă nu este necesară şi obligatorie, vom recomanda acestora să formuleze plângere penală împotriva angajatorului pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal", se mai spune în comunicat.

În adresa înaintată de FSLI conducerilor inspectoratelor şcolare şi a unităţilor de învăţământ, se atrage atenţia că este responsabilitatea acestora de a dispune toate măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu coronavirus şi asigurării securităţii şi sănătăţii tuturor categoriilor de personal din învăţământul preuniversitar.

"În acest context, este o situaţie de urgenţă naţională, iar populaţia trebuie protejată! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată că recomandările Ministerului Educaţiei şi Cercetării, care nu au fost suficient de explicite, prin Nota transmisă în data de 10.03.2020, referitoare la modul de lucru al unităţilor de învăţământ pe perioada suspendării cursurilor şcolare au condus, în teritoriu, la interpretări diferite şi la apariţia situaţiilor, destul de numeroase, în care conducerile unităţilor de învăţământ impun prezenţa obligatorie, zilnică, în unitate a salariaţilor a căror prezenţă nu este necesară şi obligatorie. În aceste condiţii, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia conducerilor inspectoratelor şcolare şi ale unităţilor de învăţământ că, în raport de dispoziţiile art. 352 din Codul penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă", se menţionează în documentul FSLI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.