Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prezenţa Israelului la Expo 2020 Dubai reprezintă prima participare a statului ebraic la un eveniment organizat de o ţară arabă

debanat.ro
Expo Dubai 2020

Prezenţa Israelului la Expoziţia Universală Dubai 2020, care îşi deschide porţile vineri, reprezintă prima participare a statului ebraic la un eveniment de amploare organizat de o ţară arabă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al pavilionului israelian, relatează AFP.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite - din care face parte emiratul Dubai - au semnat un acord de normalizare a relaţiilor bilaterale în septembrie 2020. Cele două state şi-au înmulţit de atunci domeniile de cooperare, mizând în special pe cel al schimburilor comerciale.

"Suntem foarte bucuroşi să ne aflăm aici. Este pentru prima dată când Expoziţia Universală este organizată în Orientul Mijlociu şi pentru prima dată când Israelul participă la un eveniment de o asemenea amploare într-un stat arab", a declarat Menachem Gantz, purtătorul de cuvânt al pavilionului israelian.

Acesta din urmă, construit sub coordonarea Ministerului israelian de Externe, este compus "din elemente care arată cât de mult ne asemănăm, precum firele de nisip, de exemplu", a adăugat el în timpul unei vizite în avanpremieră pentru reprezentanţii presei.

Cu economii afectate de pandemia de COVID-19, Emiratele Arabe Unite şi Israelul speră să obţină profituri economice din noile lor relaţii. Dubai, în special, mizează pe această ipoteză, în contextul în care sectoarele turismului, tehnologiilor, comerţului şi finanţelor sunt foarte importante pentru acest emirat.

Emiratele Arabe Unite au fost prima ţară din Golful Persic care a recunoscut statul Israel, fiind urmată de Bahrain, în cadrul Acordurilor Abraham semnate în 2020 sub egida Washingtonului. Marocul şi Sudanul i-au urmat exemplul, potrivit Agerpres.ro.

Înaintea Emiratelor Arabe Unite, doar Egiptul şi Iordania stabiliseră legături oficiale cu Israelul prin acorduri de pace semnate în 1979, respectiv în 1994. Însă cele două ţări arabe au cultivat o pace rece cu vecinul lor, din cauza susţinerii puternice a populaţiilor lor faţă de cauza palestiniană.

Palestinienii au denunţat Acordurile Abraham şi le consideră un act de trădare, întrucât încheierea ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene a rămas mult timp o condiţie pentru orice formă de normalizare a relaţiilor dintre ţările arabe şi statul ebraic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.