Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prezenţa la Geneva a polemistului de extremă dreapta francez Eric Zemmour, întâmpinată cu ostilitate (VIDEO)

Eric Zemmour

Sute de manifestanţi antifascişti pe străzi şi alerte cu pachete-bombă: sosirea miercuri a polemistului francez de extremă dreapta Eric Zemmour la Geneva nu a trecut neobservată, transmite AFP preluat de agerpres.


De câteva zile, anunţul vizitei acestui prezumtiv candidat la alegerile prezidenţiale din 2022 în Franţa a creat controverse.

Cu doar câteva ore înaintea intervenţiei sale la o conferinţă-dezbatere au fost semnalate mai multe alerte cu colete-bombă în hotelul ce urma să găzduiască evenimentul, clădire situată în apropierea aeroportului şi protejată de numeroşi poliţişti.

După verificările făcute de genişti, Eric Zemmour a sosit la hotel în jurul orei locale 20:00 (19:00 GMT).

În acelaşi timp, aproximativ o mie de manifestanţi au mărşăluit pe străzile Genevei fluturând steaguri negre."Cortegiul adunării luptei antifasciste" a mărşăluit prin centrul oraşului, scandând "Zemmour cară-te, Geneva rămâne antifa (scistă)!" în sunet de tobe.

"Graniţa este deschisă pentru Zemmour, ar trebui să fie deschisă pentru toată lumea", s-a plâns o franţuzoaică, Nadine, în vârstă de 61 de ani, care denunţă afirmaţiile lui Zemmour referitoare la imigranţi.

"A venit să facă rost de bani" la Geneva, a criticat, la rândul său, un protestatar din Geneva, Julien, în vârstă de 50 de ani.

Nu au fost raportate incidente.

De îndată ce s-a aflat despre sosirea polemistului francez, zidurile Genevei au fost acoperite cu mesaje de ură:"Nu pentru Zemmour", "Zemmour, o să te terminăm" sau chiar "Să crăpi, Zemmour de rahat!".

Chiar înaintea sosirii sale, oraşul Geneva anunţase că acesta nu este binevenit. Politicieni locali au lansat o petiţie online împotriva venirii sale, în timp ce un alt grup, "Organizaţia emigranţilor francezi", a publicat o altă petiţie pentru a apăra venirea sa, în numele "libertăţii de exprimare".

La radioul public elveţian RTS, primarul Genevei, Frederique Perler, a declarat: "Autorizarea domnului Zemmour de a susţine o conferinţă într-o infrastructură a oraşului Geneva ar face dovada că oraşul Geneva ar fi, pe de o parte, complice la propagarea mesajelor de ură de către acest domn şi, pe de altă parte, contrară valorilor care sunt apărate de oraşul Geneva".

Iniţial, conferinţa lui Eric Zemmour urma să aibă loc într-un restaurant dintr-un parc al oraşului, dar municipalitatea a interzis-o, potrivit presei elveţiene.

Potrivit anturajului său, Eric Zemmour, candidat încă nedeclarat, dar care e cot la cot în sondaje cu cealaltă figură a extremei drepte franceze, Marine Le Pen, are programate şi întâlniri cu câţiva jurnalişti elveţieni.

Întrebat despre tulburările provocate de sosirea sa la Geneva, Eric Zemmour declarase recent la televiziunea publică elveţiană:"Am venit întotdeauna la Geneva pentru fiecare dintre cărţile mele în ultimii 20 de ani".

Pe contul său de Twitter, el a declarat miercuri că s-a întâlnit la Geneva cu aleşi din cele două mari partide elveţiene de dreapta, inclusiv cu Yves Nidegger (dreapta populistă UDC).

Prezent la conferinţa-dezbatere, acesta le-a spus jurnaliştilor că Eric Zemmour este un "om interesant" care a venit în Elveţia "să caute sprijin financiar" din partea francezilor care şi-au găsit refugiu în Elveţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.