Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prezenţe româneşti la cea de-a 79-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia

vivovenetia.com
festivalul de la venetia

După succesul de anul trecut, cinematografia românească revine la Veneţia cu participări în competiţiile Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia şi evenimentele adiacente, conform news.ro.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia sprijină participarea la Festival a filmelor „Spre Nord/ To the North” (2022, regia Mihnea Mincan), selecţionat în secţiunea competitivă Orizzonti, şi „Anhell69” (2022, regia Theo Montoya), participant în secţiunea Settimana Internazionale della Critica.

„Spre Nord/ To the North”, lungmetrajul de debut al regizorului Mihnea Mincan (co-producţie România, Franţa, Grecia, Bulgaria, Cehia) a fost realizat cu participarea Centrului Naţional al Cinematografiei. Mihai Mincan este şi autorul scenariului, director de imagine este George Chiper-Lillemark (director de imagine al filmului „Touch Me Not”, regia Adina Pintilie; co-regizor şi director de imagine al filmului „Imaculat”, distins anul trecut cu trei premii la Veneţia) iar montajul este realizat de Dragoş Apetri. Sound designul filmului este semnat de Nicolas Becker (distins cu premiul Oscar pentru coloana sonoră a filmului Sound of Metal), iar muzica originală de Marius Leftărache. Directoarea de casting, Florentina Bratfanoff, va fi prezentă la Festival cu sprijinul IRCCU Veneţia.

Sinopsis: Joel, un marinar credincios filipinez descoperă un pasager român urcat clandestin pe vasul pe care lucrează. Ştiind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan şi ofiţeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-şi echipajul, credinţa în Dumnezeu şi deopotrivă, viaţa unui om nevinovat. Filmul este inspirat din fapte reale.

Proiecţiile cu public vor avea loc luni, 5 septembrie, de la ora 14:00, la sala Darsena şi marţi, 6 septembrie, de la ora 13:00, la PalaBiennale.

Detalii suplimentare şi bilete: https://www.labiennale.org/en/cinema/2022/orizzonti/spre-nord-north

„Anhell69”, co-producţie Columbia, România, Franţa şi Germania, este lungmetrajul de debut al regizorului Theo Montoya. Din România, din echipa filmului fac parte: Bianca Oana (co-producător); Vlad Feneşan şi Marius Leftărache (muzica); Marius Leftărache, Victor Miu, Marian Bălan şi Dragoş Ştirbu (sunet); Delia Oniga (montaj), care vor fi prezenţi la Festival cu sprijinul IRCCU Veneţia. Filmul a beneficiat de finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei şi de contribuţia Televiziunii Române.

Sinopsis: După ce membri ai scenei queer din Medellín, Columbia, sunt selectaţi pentru un film cu vampiri, protagonistul filmului - Camilo Najar - moare din cauza unei supradoze de heroină la vârsta de 21 de ani. În timp ce tinerii din Columbia se luptă cu sinuciderea şi supradozele de droguri, Anhell69 încearcă să exploreze mentalitatea „non-viitor” a generaţiei.

Proiecţiile cu public vor avea loc miercuri, 7 septembrie, de la ora 14:00, la Sala Perla şi joi, 8 septembrie, de la ora 19:30, la sala Corinto.

Detalii suplimentare şi bilete: https://www.sicvenezia.it/en/films/anhell69/

În programul Festivalului regăsim şi alte nume româneşti: Cristina Groşan, regizoarea filmului Eşecuri Comune / Ordinary Failures, în competiţia Giornate degli Autori, Sebastian Dascălu în distribuţia filmului Vera (regia Tizza Covi, Rainer Frimmel).

În paralel cu Festivalul, în finala concursului de finanţări pentru proiecte organizat de European Producers Club, dedicat producătoarelor de film din Europa, este selecţionat proiectul serialului românesc Export Only (producător Ada Solomon, scenariul Cristina Iliescu).

Anul trecut, „Imaculat” (regia Monica Stan şi George Chiper Lillemark), prezentat în premieră mondială în secţiunea Giornate degli Autori a celei de-a 78-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, a obţinut trei premii: Leone del Futuro - Premio Venezia Opera Prima „Luigi de Laurentiis”, Giornate degli Autori GdA Director's Award şi Autrici Under 40, pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, în secţiunea Orizzonti, a fost selecţionat „Miracol”, în regia lui George Bogdan Apetri.

Festivalul îşi propune să promoveze cunoaşterea şi diseminarea cinematografiei internaţionale în toate formele sale de artă, divertisment şi industrie, într-un spirit de libertate şi dialog. O secţiune este dedicată îmbunătăţirii operaţiunilor de restaurare a filmelor clasice pentru a contribui la o mai bună cunoaştere a istoriei cinematografiei, în special în beneficiul publicului tânăr.

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia are loc pe Lido de la Veneţia în perioada 31 august - 10 septembrie. Festivalul este recunoscut oficial de FIAPF (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film). În acest an, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia (Biennale Cinema), considerat unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de film, celebrează 90 de ani, fiind cel mai vechi festival de film din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.