Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul pakistanez: 'Pakistanul nu mai este un sanctuar pentru extremişti'

pakistan

Pakistanul nu mai este un sanctuar pentru extremişti, a afirmat luni prim-ministrul pakistanez Imran Khan, adăugând că Islamabadul susţine pe deplin procesul de pace în Afganistan, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

'Vă pot spune că nu există niciun sanctuar aici' pentru extremişti, a insistat Khan într-o conferinţă cu privire la refugiaţii afgani sosiţi în Pakistan de la invazia sovietică în 1979.

Aproximativ 2,7 milioane dintre ei locuiesc încă în Pakistan.

'Indiferent care a fost situaţia în trecut, vă pot spune despre ceea ce este astăzi...Există un lucru pe care îl dorim: pacea în Afganistan', a adăugat el.

Kabulul şi Washingtonul acuză cu regularitate Pakistanul că adăposteşte şi susţine grupările extremiste active în Afganistan, în special în zonele tribale pakistaneze de la frontiera afgană, ceea ce Islamabadul neagă.

Comentariile lui Imran Khan au intervenit după o remarcă a celui de-al doilea vicepreşedinte afgan, Sarwar Danish, care a luat cuvântul în aceeaşi conferinţă.

Citește și: USR a bătut palma cu PSD? Un lider PNL anunță blatul zilei: ‘Le-a crăpat obrazul’

'Grupările insurgente au recrutat, din păcate, combatanţi dintre refugiaţii afgani din Pakistan. Şi ei s-au folosit de aceste tabere atât ca refugii cât ca centre de antrenamente împotriva guvernului legitim afgan', a afirmat responsabilul de la Kabul.

Dacă Pakistanul nu poate 'garanta pe deplin' că niciun taliban nu se ascunde printre refugiaţii prezenţi pe teritoriul său, el va face tot posibilul pentru a preveni atacurile în Afganistan, în special prin construirea unui gard militarizat între cele două ţări, a declarat Imran Khan.

Aceste declaraţii intervin în timp ce SUA şi talibanii au încheiat un armistiţiu destinat să ducă la un acord între Washington şi insurgenţi în vederea retragerii trupelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate.

Acest acord ar trebui să deschidă următoarea etapă a negocierilor, de data aceasta între talibani şi guvernul de la Kabul, cu obiectivul unui acord de pace global.

Trimisul american Zalmay Khalilzad, care supervizează de peste un an negocierile între talibani şi Washington, a manifestat un 'optimism prudent' cu privire la progresele înregistrate în direcţia unui posibil acord.

Talibanii, forţele de securitate afgane şi SUA trebuie să lanseze o 'reducere a violenţei' de şapte zile, au anunţat responsabili săptămâna trecută. Totuşi, acest lucru nu a început încă.

Pe de altă parte, cel puţin 10 persoane au fost ucise într-o explozie comisă de un atentator sinucigaş care s-a aruncat în aer în sud-vestul Pakistanului, au indicat oficiali, citaţi de Reuters.

Doi poliţişti au fost ucişi într-o explozie produsă în oraşul Quetta, capitala provinciei Balucistan, care se mărgineşte cu Afganistanul şi Iranul.

'Am primit până acum la spital zece cadavre şi 35 de răniţi', a indicat un responsabil de la o instituţie spitalicească din Quetta.

Atentatul, încă nerevendicat, survine în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat îmbunătăţirea semnificativă a securităţii în Pakistan în cadrul unei conferinţe, luni, la Islamabad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.