Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul singaporez: 'Tensiunile dintre SUA şi China ar putea submina securitatea şi creşterea economică în Asia'

ceomagazine.co.kr
razboi sua china

Prim-ministrul singaporez Lee Hsien Loong avertizează că tensiunile în creştere între SUA şi China ar putea submina securitatea şi creşterea economică în Asia, lansându-le un apel celor două puteri rivale să renunţe la confruntare, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Într-un articol apărut joi în publicaţia americană Foreign Affairs, sub titlul 'Secolul asiatic în pericol', Lee îşi exprimă îngrijorarea că statele mai mici din Asia ar putea fi forţate să ia partea unuia din cei doi rivali dacă intransigenţa va creşte între aceştia. În acest context, el lansează un apel la cooperare între SUA şi China, chiar în condiţiile tensiunilor persistente legate de pandemia de coronavirus, comerţ, Marea Chinei de Sud, Taiwan şi Honk Kong.

'Cele două puteri trebuie să găsească un modus vivendi care să fie competiţional în unele domenii, dar fără să permită ca rivalitatea să otrăvească cooperarea în altele', pledează premierul singaporez.

China este cel mai mare partener comercial pentru o mare parte din restul Asiei şi ar putea lua în curând locul Statelor Unite ca primă economie mondială, provocând îngrijorări în legătură cu o confruntare iminentă, cu potenţiale consecinţe negative, pentru supremaţie pe continent.

Citește și: Acuzații GRAVE: Florin Cîțu a DESFIINȚAT un departament din Ministerul de Finanțe care trebuia să se judece cu părinții săi

'Dacă Washingtonul încearcă să ţină sub control ascensiunea Chinei sau Beijingul caută să construiască o sferă de influenţă exclusivă în Asia, ele vor intra pe un curs de confruntare care se va întinde pe decenii şi va pune în pericol mult-trâmbiţatul secol asiatic', mai scrie premierul Lee.

Remarcând că Singapore este singura ţară, în afară de China, unde există o majoritate etnică chineză, Lee a afirmă că prezenţa Statelor Unite în Asia este binevenită.

'Asia a prosperat pentru că Pax Americana, care a durat de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a oferit un context strategic favorabil', mai subliniază prim-ministrul singaporez în articolul din Foreign Affairs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.