Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima convorbire oficială la nivel de consilieri prezidenţiali între Turcia şi SUA în timpul preşedinţiei lui Biden

en.reseauinternational.net
sua turcia

Consilieri de prim rang ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi ai preşedintelui american Joe Biden au discutat marţi seara la telefon, într-o primă convorbire oficială între cele două ţări de la preluarea mandatului de către Biden, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Consilierul lui Erdogan pentru politică externă, Ibrahim Kalin, şi secretarul american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, au discutat probleme ce ţin de Siria, Libia, estul Mării Mediteraneene, Cipru şi Nagorno-Karabah, a informat agenţia de presă turcă Anadolu.

Citește și: S-a făcut marea împărțeală a prefecților: lista județelor adjudecate de PNL, USR-PLUS și UDMR

Kalin i-a spus lui Sullivan că sunt necesare eforturi comune pentru a găsi o soluţie la actualele dezacorduri între cele două ţări, cum sunt achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme de apărare ruseşti S-400 şi sprijinul acordat de SUA miliţiilor kurde din nordul Siriei, a precizat Anadolu.

În decembrie, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Ankarei pentru achiziţionarea de către aceasta a sistemelor ruseşti S-400, sancţiuni pe care Turcia le-a calificat drept "o gravă eroare". De asemenea, SUA au exclus Turcia, aliat în cadrul NATO, din programul pentru achiziţia de avioane de luptă americane F-35.

Potrivit Washingtonului, sistemele ruseşti S-400 constituie o ameninţare la adresa avioanelor sale F-35 şi a sistemelor NATO de apărare a frontierelor, însă Turcia respinge aceste acuzaţii, susţinând că S-400 nu vor fi integrate în sistemele NATO şi propunând înfiinţarea de grupuri de lucru comune pentru a examina aspectele conflictuale. Ankara subliniază că achiziţia de sisteme ruseşti S-400 nu a constituit o opţiune, ci o necesitate, în condiţiile în care nu a putut procura în condiţii satisfăcătoare sisteme de apărare antirachetă de la alţi aliaţi din NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.