Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima REACȚIE din PNL, după decizia Curții Constituționale

CCR

Curtea Contituţională a decis că ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care s-a modificat legea referendumului este neconstituţională. Altfel, consultările populare nu pot fi suprapuse alegerilor locale. Afectate direct sunt municipiul Oradea, care nu va mai putea organiza referendum de unificare cu o comună limitrofă pe 5 iunie, dar şi o comună din judeţul Botoşani.

Citește și: ALERTĂ - CCR strică planurile PNL pentru referendum

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, secretar general al PNL, principalul susținător al referendumului susține că decizia CCR amână dreptul orădenilor de a se pronunța asupra unei probleme de interes local.

”Astăzi, Curtea Constituţională a României s-a pronunţat cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, depusă la sesizarea PSD. Curtea a decis să nu permită organizarea referendumului de fuziune a Oradiei cu Sînmartinul, odată cu alegerile locale. 
Vom respecta această decizie.
Curtea Constituţională a apreciat că nu există o urgenţă cu privire la organizarea acestei consultări. Noi apreciem, dimpotrivă, că există o urgenţă în dezvoltarea oraşului. 
În această situaţie, nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale, a fost amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate”, scrie Ilie Bolojan.

***

Decizia Curții Constituționale:

În ziua de 26 mai 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, excepție ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este neconstituțională. Curtea a constatat că actul normativ examinat nu respectă condițiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, cu referire la existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Decizia este  definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Avocatului Poporului.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.